MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні в приміщенні редакції інтернет-сайту та газети «Главное» відбувся обшук

28.08.2012   
Як повідомив представник АТ «Інвестор» адвокат Олег Атісков, обшук почався приблизно о 10.00. «До будівлі увійшли близько 20 співробітників міліції, одягнених у цивільну форму. Вони заявили, що нібито у них є постанова про проведення обшуку за цією адресою, пов’язаного з порушеною кримінальною справою за фактом зловживань з боку посадових осіб банку «Базис». Які посадові особи – не вказано», – повідомив Атісков. За його словами, він не бачив ані постанови про проведення обшуку, ані постанови про порушення кримінальної справи.

Як повідомив представник АТ «Інвестор» адвокат Олег Атісков, обшук почався приблизно о 10.00. «До будівлі увійшли близько 20 співробітників міліції, одягнених у цивільну форму. Вони заявили, що нібито у них є постанова про проведення обшуку за цією адресою, пов'язаного з порушеною кримінальною справою за фактом зловживань з боку посадових осіб банку «Базис». Які посадові особи – не вказано», – повідомив Атісков. За його словами, він не бачив ані постанови про проведення обшуку, ані постанови про порушення кримінальної справи.

Атісков зазначив, що банк займає тільки перший поверх будівлі на вул. Сумській 88, решта приміщень орендують інші юридичні особи. За законом для обшуку на інших поверхах у міліції повинні бути рішення суду, що санкціонують обшук в кожному з них.

Після години перемовин з міліцією, в будівлю пустили в.о. голови АТ «Інвестор» Марину Єпішину. Адвоката Атіскова з нею не пустили, незважаючи на прохання Марини Епішиної, яка просила пропустити адвоката разом з нею для надання юридичної допомоги. Також всередину зміг зайти керівник «Інформаційного центру медіатехнологій» – у цій організації АТ «Інвестор» орендує частину будівлі – Володимир Чапай і адвокат «ІЦМ».

Прес-секретар Арсена Авакова, Наталія Статівко, повідомила телефоном з приміщення редакції газети, що в приміщення АТ «Інвестор» увійшла група людей в штатському, блокувала кабінети, ізолювала співробітників і відключила доступ в мережу Інтернет. Співробітникам заборонені будь-які пересування і будь-який зв'язок будь з ким за межами будівлі.

Один з тих, що прийшли з обшуком, мигцем показав посвідчення і представився як «Марченко, старший уповноважений УБЕЗ». Більш ніяких документів – ані посвідчень особи, ані постанов про проведення будь-яких дій – жоден з прибулих не пред'являв.

Усно співробітникам «Інвестора» заявили, що «за постановою суду, в рамках кримінальної справи, порушеної стосовно співробітників банку «Базис» за розкрадання майна, в приміщенні АТ «Інвестор» буде проведений обшук».

Наталія Статівко називає те, що відбувається «захопленням», підкреслюючи, що ні вона, ні інші співробітники редакції газети та інтернет-сайту, які протиправно утримуються невідомими, не працюють у банку «Базис». У будівлі АТ «Інвестор» банк «Базис» розташований на першому поверсі, тоді як другий і четвертий поверхи орендують підприємства «ІЦМ» і «Інвестор». На четвертому поверсі розташована редакція інтернет-сайту та газети «Главное», роботу якої призупинили, а співробітників вивели з будівлі.

За словами співробітників газети «Главное», близько 11.30 до редакції зайшов молодий чоловік у цивільному одязі та без пред'явлення будь-яких документів і  наказав співробітникам негайно залишити приміщення. Комп'ютери вимикати він заборонив, в іншому випадку пригрозив їх конфіскувати.

***

Як повідомляє Марина Єпішина, сьогодні близько 10 години ранку в центральний офіс банку «Базис» на вулиці Мар'яненка прибули декілька чоловік, які повідомили, що вони «уповноважені НБУ», і зачитали «наказ НБУ № 357 про ліквідацію банку «Базис». Після чого одночасно в головний офіс банку та його філію на вулиці Сумській приїхали групи в штатському, які блокували роботу офісів. Ні в одному з випадків ніяких документів пред'явлено не було.

Сам Арсен Аваков, який знаходиться в даний момент в Італії, відгукнувся на сьогоднішні події заміткою в соціальній мережі «Facebook», під заголовком «Идиот ли Добкин? – или история захвата банка «Базис», в якій пише:

«...параллельно по Харькову банк «Золотые ворота» начал скупать обязательства банка «Базис» с дисконтом. Как многим известно – совладельцами «Золотых ворот» выступают члены семьи Добкина и афилированные с Кернесом люди...»

О 14.15 начальник слідчого управління обласної міліції Зиновій Галаван на брифінгу повідомив журналістам, що обшуки проходять в рамках кримінальної справи, яку було заведено 22 серпня 2012 за ознаками злочину передбаченого частиною 5 статті 191 («привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах»). За словами Голована, справа заведена у відношенні посадових осіб банку «Базис» і фізичних осіб, які разом з ними «займалися розкраданням банківських коштів, які обчислювалися мільйонами».

Начальник слідчого управління уникнув відповіді на питання чи фігурує в справі екс-губернатор Арсен Аваков. Сказав тільки, що йдеться про події, які відбувалися в 2010-2011 роках.

Голован повідомив, що санкціонував обшук Київський суд м.Харкова.

28 серпня 2012

Наш коресп.

 Поділитися