MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Більше 150 організацій та громадських активістів просять Януковича ветувати антидискримінаційний закон

14.09.2012   
Прес-реліз. 13 вересня 2012 року Коаліція з протидії дискримінації в Україні направила звернення до Президента України із проханням накласти вето на закон № 10458 «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», прийнятий Верховною Радою 6 вересня 2012 року.

13 вересня 2012 року Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД), яка об’єднує 34 громадські організації з різних регіонів України, направила звернення до Президента України Віктора Януковича із проханням накласти вето на закон № 10458 «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», прийнятий Верховною Радою 6 вересня 2012 року.

Крім організацій-членів КПД, звернення підписали інші правозахисні організації (Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Ла Страда, Вінницька правозахисна група, Центр інформації про права людини) та 120 громадських активістів.

Основна мета звернення до Президента — привернення уваги до факту прийняття неякісного закону та ігнорування думки громадськості. Так, під час підготовки законопроекту №10468 до другого читання жодна пропозиція робочої групи громадських організацій та офісу Уповноваженого (створена за згоди Комітету з прав людини, національних меншин та міжетнічних відносин ВР) не була врахована і не знайшла відображення в ухваленому законі.

Головуючий комітет та депутати не дочекалися ані висновку Ради Європи, ані рекомендацій Європейської Комісії та не врахували результатів громадського обговорення, раніше ініційованого автором законопроекту — Міністерством юстиції.

КПД та інші підписанти звернулися до Президента із проханням накласти вето на закон та відправити його на доопрацювання із врахуванням коментарів правозахисних організацій та офісу Уповноваженого за прав людини ВР.

Основне занепокоєння підписантів, попри загальну низьку оцінку закону, викликають невиправдано обмежений перелік антидискримінаційних ознак та відсутність у законі реального механізму захисту від дискримінації.

КПД безумовно вітає намагання держави рухатися до створення необхідного антидискримінаційного законодавства.Очевидним є той факт, що урядовцям, які розробляли законопроект, та законодавцям, які його приймали, забракло часу та бажання, адже в гонитві за формальним виконанням пункту Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), було абсолютно знехтувано якістю закону та інтересами тих, кого цей закон покликаний захищати. Застосування закону в його теперішньому вигляді буде неможливим.

КПД вкотре наголошує на тому, що на шляху створення ефективного законодавства необхідно враховувати думку громадськості та фахівців, а також намагатися якомога якісніше формулювати закони задля їх подальшого успішного застосування.

Коментарі КПД закону № 10468 доступні тут http://antidi.org.ua/activity/application/application_242.html

За додатковими коментарями звертайтеся до співголів Коаліції:

  • Ірина Юріївна ФЕДОРО́ВИЧ: +380(97)509 40 62,  [email protected]

  • Назарій Федорович БОЯРСЬКИЙ: +380(97)925 88 81,  [email protected]

 Поділитися