MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як у харківській лікарні журналіста прийняли за шпигуна

15.09.2012   
Юрій Чумак

14 вересня в 11-й міській лікарні Харкова медперсонал заблокував журналіста «Комсомольської правди в Україні» Юрія Зіненка.

Як повідомив кореспонденту «Прав людини» сам Ю. Зіненко, до 11-ї лікарні він відправився за редакційним завданням, адже читачі газети повідомляли, що саме у цій медустанові хворі вимушені лежати в коридорі та з них нібито вимагають по 300 грн. за те, щоб перевести до палати.

За словами Юрія Зіненка, зранку, коли він прийшов до лікарні, дві працівниці на вході розпитали його, хто він такий, та, почувши, що перед ними журналіст «Комсомольської правди в Україні», люб’язно пропустили його.

Однак, коли він почав фотографувати порожні койки, що знаходились у коридорі, розгорівся справжній скандал. «Близько 9:30 мене побачила співробітниця лікарні, збігся медперсонал, охорона, вони почали вимагати від мене пояснення, з якою метою я тут фотографую та документи, що посвідчують мій журналістський статус», – згадує Ю. Зіненко.

Звісно, Юрій продемонстрував їм своє посвідчення, яке працівники лікарні з недовірою крутили на всі боки та, за словами журналіста, «ледь на зуб не пробували».

Вочевидь, не задовольнившись його поясненнями, медики, проявивши пильність (ще б пак, а раптом до них вдерся, під виглядом кореспондента, іноземний розвідник!), викликали міліцію.

Коли журналіст, якому ця фарсова ситуація вже порядком набридла, спробував піти, один із присутніх чоловіків став його силоміць утримувати. «Він тримав мене за руки, хапав за сумку, поводився грубо», – зазначає Зіненко.

Тим часом колеги журналіста, дізнавшись про «затримання» Юрія в лікарні, самі звернулися до міліції.

Отже, надамо слово правоохоронцям. За повідомленням ГУМВС України в Харківській області,
«14 вересня 2012 року о 10 год. до служби «102» надійшло повідомлення від головного лікаря одного з медичних закладів міста Харкова про сварку, яка виникла на території лікарні між медпрацівником та журналістом. Через деякий час аналогічні заяви надійшла ще від декількох представників ЗМІ.
За вказаною адресою терміново прибула слідчо-оперативна група Червонозаводського райвідділу міліції. На місці події правоохоронці з’ясували, що конфлікт виник між лікарем одного з відділень та журналістом газети «Комсомольська правда в Україні», який готував для видання спеціальний фоторепортаж про діяльність клініки.
Працівники міліції опитали головних учасників конфлікту та свідків події. За словами головного лікаря, причиною непорозуміння між представником ЗМІ та медпрацівником став той факт, що журналіст не попередив заздалегідь керівництво закладу про підготовку матеріалу на території лікарні. Учасники конфлікту відмовилися писати будь-які заяви до правоохоронних органів з даного приводу»
.

І вже коли конфліктна ситуація набула такого розголосу, керівництво лікарні, мабуть, збагнуло, що скандал може мати негативні наслідки, тому й дозволило, нарешті, пройти журналісту двома поверхами лікарні та познімати на фотокамеру, а також поспілкуватися з пацієнткою, яка лежала в коридорі та заявляла, що «сама попросила покласти її там».

«Вийшов на волю» із закладу охорони здоров’я Юрій Зіненко приблизно об 11.30. Наразі його психологічний стан такий, що самому слід звертатися до лікарів по допомогу. Але чомусь не дуже хочеться…

Коментар «ПЛ». Роман Лихачов, адвокат, член Харківської правозахисної групи:
- Слід нагадати заповзятим борцям за «закритість» медичних закладів від очей ЗМІ та громадськості (та ще й з використанням фізичної сили), що такі дії можуть бути кваліфіковані як «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», за що передбачена відповідальність за ст. 171 Кримінального кодексу України. Мало того, означений злочин, вчинений службовою особою з використанням наданих їй влади чи службових повноважень, за наявності підстав додатково кваліфікується за ст. 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем).

 Поділитися