MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як ухвалити генеральний план міста, допускаючи якнайменше помилок та розчарувань

20.09.2012   

Цього тижня «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» випустив у світ книгу, що покликана допомогти городянам захистити громадські інтереси при ухваленні генпланів міст.

Перша частина видання написана в форматі навчального кейсу і базується на основі реальних подій з організації та проведення громадського обговорення генерального плану міста Луганська.

Друга – має переважно методичний характер і містить витяги із законодавчих актів та зразки документів, які будуть корисні тим, хто прагне забезпечити повноцінну участь громадськості в ухваленні містобудівної документації.

Видання інтригує читача вже починаючи з заголовку. «Як міській громаді приручити Левіафана: організація та проведення громадського обговорення генерального плану міста» – так колектив авторів назвав цю книгу.

Левіафан – біблійне морське чудовисько, з яким більшість людей знайомі із назви праці англійського філософі Томаса Гоббса. Ідея «Левіафана» полягала у тому, що колись, у в давні часи, жилося людям погано і вони вирішили укласти суспільну угоду й заснувати державу. Створили її заради суспільних інтересів. Проте, зробивши це, їм довелося віддати йому усе, але чудовисько запретендувало ще й на керування людьми, їхнє майно, життя і внутрішній світ.

«На жаль, сучасне місцеве самоврядування в Україні дуже подібне на Левіафана Томаса Гоббса. Ухвалення генерального плану – чудова можливість згадати, як самим містянам, так і депутатам та чиновникам про справжню суть місцевого самоврядування. Громадській інтереси в даному процесі мають бути дотримані і нашою книгою ми хочемо допомогти тим, хто прагне цього досягнути», – пояснює ідею книги один із її співавторів, голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

Нове видання буде цікаве для представників профільних громадських організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, спеціалістів у сфері планування розвитку територій, журналістів і всіх тих, хто цікавиться участю громадськості в плануванні й розвитку територій.

Представники громадської організації намічають презентації нового видання у містах, де найближчим часом планується ухвалення генеральних планів. Це, зокрема, Бершадь Вінницької області (21 вересня); Котовськ (22 вересня) та Ізмаїл Одеської області (24 вересня); Херсон (25 вересня); Алушта АР Крим (26 вересня) та Суми.

Ознайомитися з книгою можна тут http://cityplan.in.ua/books.

Створення даного видання стало можливим завдяки фінансовій підтримці програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного Фонду «Відродження».

 Поділитися