MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЗМІ України протестують проти ідіотизму

26.09.2012   
Георгій Кобзар

Більше трьох десятків українських ЗМІ виступили проти законопроекту Журавського про введення кримінальної відповідальності за наклеп.

25 вересня 2012 р. в Україні стартувала акція протесту проти законопроекту, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за наклеп. Нагадаємо, даний проект закону отримав підтримку парламентської більшості в першому читанні.

Акцію підтримали провідні інформаційні агентства України, включаючи ЛІГАБізнесІнформ, Інтерфакс-Україна, Українські новини, УНІАН та РБК Україна.

До протесту підключилися видання Українська правда, Корреспондент.net, Дзеркало тижня, KyivPost, Лівий берег, Цензор.нет, ОстроВ, Главком, Телекритика, Сегодня.ua, КП в Україні, День, ТВі, 5 канал та багато інших.

Журналісти в разі прийняття закону, говорять експерти, будуть змушені ігнорувати більшість важливих і гострих тем. За словами директора «Інституту масової інформації» Вікторії Сюмар, повернення наклепу до Кримынального кодексу – «це інструмент, що дозволяє закрити за ґратами будь-кого, хто дозволяє собі критику». «І це не стосується виключно журналістів, які, звісно, перебувають у зоні ризику. Ця проблема зачіпає в цілому всіх українських громадян», – зазначила вона.

Навіть деякі представники виконавчої влади виступили проти кримінальної відповідальності за наклеп. Серед них – міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко та віце-прем’єр-міністр –міністр інфраструктури Борис Колесніков. Останній назвав ідею однопартійця Журавського «чистим ідіотизмом».

Тим часом журналісти і правозахисники об’єднуються і готуються до вуличних акцій протесту.

PS: Під тиском громадськості автор скандального законопроекту відступив та відкликав свій законопроект, «виходячи з державних інтересів» (хоча й збирається після виборів знову повернутися до теми підвищення відповідальності за наклеп). Про це повідомила прес-служба Партії регіонів увечері 25 вересня.

 Поділитися