MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

УГСПЛ: зміни до закону про прокуратуру не вирішують проблему існування не передбаченого Конституцією «загального нагляду»

26.09.2012   
Українська Гельсінська спілка з прав людини відзначає, що закон був прийнятий на тлі багаторічних обіцянок з боку України провести докорінне реформування органів прокуратури задля приведення системи та діяльності цих органів до загальновизнаних стандартів європейської спільноти.

18 вересня 2012 року Президентом України був підписаний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури»

Українська Гельсінська спілка з прав людини відзначає, що закон був прийнятий на тлі багаторічних обіцянок з боку України провести докорінне реформування органів прокуратури задля приведення системи та діяльності цих органів до загальновизнаних стандартів європейської спільноти.

Ми підкреслюємо, що реформа прокуратури залишається нагальним завданням української влади і прийнятий закон можна вважати лише невеличким, занадто обережним, кроком на її шляху. Ми зауважуємо, що цей закон жодним чином не вирішує системну проблему існування так званого «загального нагляду» з боку прокуратури всупереч Конституції України, яка такий загальний нагляд не передбачає. Ми стурбовані тим, що держава, яка вважає себе правовою, цим законом в черговий раз фактично легітимізувала триваючу ситуацію порушення Конституції, хоча і дещо скоротивши межі і засоби загального нагляду.

Українська Гельсінська спілка з прав людини підкреслює, що існування загального нагляду з боку прокуратури шкодить іншим правовим реформам, зокрема реформі кримінального судочинства, складовою якої є новий Кримінальний процесуальний кодекс. Збереження за прокуратурою значних позапроцесуальних повноважень знецінює багато прогресивних положень Кодексу, і можливість під виглядом прокурорських перевірок фактично вести переслідування, значною мірою перетворює кодекс на декорацію.

Ми закликаємо:

Президента і Верховну Раду України:

 - ще раз підтвердити незмінність намірів докорінно реформувати систему органів і діяльності прокуратури;

 - пришвидшити роботу з реформування органів прокуратури;

активізувати співпрацю з експертами Ради Європи та Венеціанської комісії і здійснювати подальші заходи з реформування прокуратури Україні, спираючись на їх висновки та рекомендації;

Робочу групу з питань реформування прокуратури та адвокатури:

 - продовжити свою роботу над опрацюванням пропозицій щодо комплексного реформування системи органів прокуратури відповідно до загальновизнаних міжнародних демократичних стандартів, враховуючи рекомендації та зауваження експертів Ради Європи та Венеціанської комісії.

Голова Правління Євген Захаров

Виконавчий директор Аркадій Бущенко

 Поділитися