MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українці не вірять у чесність виборів до парламенту

11.10.2012   
Лише один з семи громадян думає, що парламентські перегони пройдуть чесно.

Переважна кількість українців не вірить, що вибори до парламенту будуть цілком вільними та чесними. Про це повідомляє ТСН, посилаючись на результати опитування громадської думки, здійснені Міжнародною фундацією виборчих систем.

Згідно з дослідженням, лише 14% українців погоджуються з тим, що вибори будуть повністю вільними та чесними. При цьому 16% опитаних вважають, що вибори будуть зовсім невільними і нечесними, 23% – не дуже вільними і чесними, а 26% – вільними і чесними лише деякою мірою.

Ті, хто вважають, що вибори будуть нечесними та невільними, послалися на те, що, швидше за все, вони будуть сфальсифіковані. Зокрема, так думають 54% опитаних. 35% опитаних вказали на те, що виборців будуть підкуповувати, 25% припустили, що вкидатимуться фальшиві бюлетені, 21% опитаних вважають, що декому з виборців не дадуть проголосувати тощо.

Водночас 52% респондентів відзначили, що вони точно збираються прийти у день голосування на виборчі дільниці, а 29% сказали, що, скоріш за все, голосуватимуть.

Зазначимо, що опитування проводилося з 15 по 27 вересня. Опитано було 1512 респондентів. Похибка становить 2,53%. Фінансування було виділено Агентством міжнародного розвитку (USAID). Саме ж опитування та опрацювання даних проводилося Київським міжнародним інститутом соціології.

PS: Важко заздалегідь передбачити, наскільки чесним буде процес голосування та підрахунку голосів, але численні порушення під час передвиборчої кампанії, що фіксуються незалежними моніторами, засвідчують, що в українців наразі є всі підстави не очікувати, що вибори будуть «повністю вільними та чесними».

 Поділитися