MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Волонтери з ЄС відтепер в Україні є персонами нон-грата?

24.10.2012    джерело: news.dt.ua
Україна де-юре позбавила європейських волонтерів можливості працювати на своїй території. 17 жовтня країну терміново покинув перший волонтер, котрий одержав припис про незаконне перебування

Про критичну ситуацію з діяльністю волонтерів, які приїздять в Україну з ЄС для безкоштовної роботи в соціальних програмах, повідомляють представники організацій, що працюють в цій галузі. Причиною труднощів є зміни до Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», що набули чинності навесні.

Україна де-юре позбавила європейських волонтерів можливості працювати на своїй території. 17 жовтня країну терміново покинув перший волонтер, котрий одержав припис про незаконне перебування, – пише «Дзеркало тижня».

Волонтери ж відзначають, що ситуація дійшла до межі, хоча для її вирішення достатньо однієї постанови Кабміну.

«Україна є єдиною державою у сфері діяльності Європейської волонтерської служби, де ми не можемо зареєструвати волонтерів», – розповіла інформаційний представник програми ЄС «Молодь у дії» Оксана Бондар.

Причиною труднощів є зміни в Законі «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», що набули чинності, відповідно до яких Міграційна служба вимагає від них лист «державного органу, відповідального за виконання волонтерських програм, або волонтерської організації». Однак законодавець не врахував, що в Україні немає органу, відповідального за роботу волонтерів, а також немає юридичної можливості зареєструвати організацію як волонтерську.

Спочатку Міграційна служба погоджувалася реєструвати волонтерів без пред’явлення довідки неіснуючого органу на підставі дипломатичної ноти представництва ЄС, проте влітку перейшла до буквального виконання закону.

Відтепер волонтери, які отримали відмову в реєстрації, повинні залишити країну протягом місяця. Вже закінчився термін для першого з них – шведа Акселя Нордфельда. Він займався соціальною роботою з молоддю віддалених районів Донеччини, зокрема планував створення дитячої музичної групи. «Громадянин Нордфельд знаходиться на території України з порушенням правил перебування іноземних громадян і підлягає притягненню до адміністративної відповідальності», – йдеться у виданому йому приписі. «Не розумію, чим я завинив, адже я не порушував законів. Незважаючи на складнощі, я планую повернутися і завершити свою програму», – сказав він перед тим, як покинути «гостинну» Україну.

В організаціях, які приймають волонтерів, здивовані позицією влади і відзначають, що для вирішення проблеми достатньо постанови уряду, яка поклала б роботу з волонтерами на будь-який дотичний існуючий держорган. Поки ж європейцям доводиться регулярно повертатися до країн ЄС або продовжувати роботу, ігноруючи приписи влади. «Але при перетині кордону, окрім штрафу, волонтерам може бути поставлений в паспорт штамп про те, що їм заборонено в’їзд в Україну на кілька місяців або років», – попереджає Оксана Бондар.

 Поділитися