MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прокуратура знайшла винних у недоступності генпланів … на Укрпошті

09.11.2012   
Аліна Бондар
Міська рада Сак вчасно не надала відповідь на інформаційний запит республіканського Комітету виборців України, бо начебто його… не отримала.

Моніторинг доступності генпланів для громадян розпочався улітку цього року. Першим кроком у громадському дослідженні стало надсилання до міських рад інформаційних запитів з проханням повідомити про шляхи ознайомлення громадян із основним містобудівним документом та надати сам документ для ознайомлення. Проте, у відповідь від більшості міських рад громадські активісти отримали відмову. У свою чергу, ненадання доступу до публічної інформації правозахисники оскаржили в прокуратурах.

Проте, підстав для реагування на приховування генпланів органи прокуратури не вбачають, а натомість пропонують звертатися до суду.

Андрій Остапенко, представник Громадського об’єднання «Донецький екологічний рух», що займається моніторингом доступності генпланів міст Донецької області, зазначає: «На подані нами скарги жодна прокуратура не надала повноцінної відповіді. Зміст майже скрізь однаковий – генплан знаходиться під грифом «ДСК» і підстав для прокурорського реагування не має. Той факт, що при цьому порушується ряд інших законів - органи прокуратури схоже не хвилює.  Проте, траплялися й такі цікаві випадки, коли ми відвідували міську раду, знайомилися із генпланом, а вже пізніше дізнавалися, що на дану інформацію накладено гриф «Для службового користування». Стало очевидним, що керівництво ради через свою некомпетентність із усіма тонкощами доступу до містобудівної документації не знайоме ».

Не менш кумедний випадок описується й у відповіді з Сакської міжрайонної прокуратури. Тут мова йде про те, що міська рада Сак вчасно не надала відповідь на інформаційний запит республіканського Комітету виборців України, бо начебто його… не отримала. У виправдання міської ради наводиться історія про те, як інформаційний запит на генплан отримав водій міської ради, який забув доставити лист на роботу. При цьому повноважень для отримання службової кореспонденції чоловік не мав. Сам же водій стверджує, що нічого не пам’ятає. Проте, не заперечує, що інколи, за проханням співробітників міськради, забирає з поштового відділення кореспонденцію. З цього приводу, прокуратурою міста Саки начальнику місцевого Центру поштового зв’язку спрямовано вимогу про проведення перевірки наданих фактів та, у разі підтвердження, застосування відповідних санкцій до працівників, що неналежно виконували свої службові обов’язки.

«Це вже не перша ситуація, коли до міської ради Сак «не доходять» подібного роду листи. Одного разу ми вже посилали на їхню адресу інформаційний запит, але відповіді так і не отримали. Тоді прокуратура «виявила», що міськрадою замість запиту було отримано чисті аркуші. Тому робити якісь припущення щодо того, як на майбутнє  у даному випадку діятиме місцева прокуратура досить складно», – коментує ситуацію керівник Кримського відділення Комітету виборців України Андрій Крісько.

Реакцію органів прокуратури на приховування генпланів від громадян тепер можна дізнатися на сайті www.cityplan.in.ua. На веб-ресурсі розміщені свіжі відповіді прокуратур на скарги громадських організацій щодо обмеження доступу громадян до генеральних планів міст Львівської, Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим. Цю інформацію вдалося зібрати в ході моніторингу доступності генпланів міст, що проводить «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (СЦГІ) у співпраці із партнерами з усіх областей України.

 Поділитися