MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада Європи закликає лікувати хворих ув’язнених за межами тюрем

14.11.2012   
Європейський комітет Ради Європи з попередження тортур і жорстокого поводження закликає українську владу вжити всі заходи, щоб забезпечувати лікування та медогляд усіх в’язнів, які цього потребують, за межами СІЗО без затримок.

Європейський комітет Ради Європи з попередження тортур і жорстокого поводження закликає українську владу вжити всі заходи, щоб забезпечувати лікування та медогляд усіх в’язнів, які цього потребують, за межами СІЗО без затримок.

Про це йдеться у спеціальному звіті, оприлюдненому Комітетом 14.11.2012 року, повідомляє «Українська правда».

Звіт було складено за результатами відвідування ряду виправних установ спеціалістами Комітету з 29 листопада по 6 грудня 2011 року.

Експерти організації підкреслили, що тюремна влада несе відповідальність за охорону здоров’я всіх ув’язнених і повинна докласти усіх зусиль, щоб забезпечити негайне встановлення точного діагнозу хворих в’язнів та надання адекватного їм належного лікування. 

У зв’язку з цим особливу занепокоєність Комітету викликало лікування та медичне обстеження Юрію Луценка, Юлії Тимошенко та Валерія Іващенка.

«Комітет повинен висловити свою занепокоєність тим, що щодо кожної з трьох зазначених осіб відбувалися значні затримки (з різних причин) у призначенні та проведенні спеціальних медичних оглядів поза межами СІЗО», – йдеться у доповіді.

«Проблеми такого штибу ЄКПТ спостерігав неодноразово під час своїх попередніх візитів до київського СІЗО та інших пенітенціарних закладів в Україні», – наголошує інституція.

«Комітет настійно закликає українську владу вжити всіх необхідних заходів для забезпечення того, щоб у майбутньому всі в’язні, які потребують фахового лікування чи огляду, потрапляли в лікарні за межами СІЗО без невиправданої затримки», – йдеться у доповіді.

Комітет також просить українську владу надавати йому детальні звіти про всі медичні процедури, здійснені щодо Тимошенко та Луценка, а також надати йому копію доповіді членів міжнародної медичної комісії, яка обстежувала Тимошенко у лютому 2012 року.

 Поділитися