MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Опозиціонер оскаржив у Європейському суді позбавлення права голосу 30 тис виборців

28.11.2012    джерело: Тиждень.ua
Кандидат у депутати від об’єднаної опозиції «Батьківщина» Віктор Романюк звернувся до Європейського суду з прав людини щодо рішення ОВК №94, яка визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу, таким чином не врахувавши волевиявлення понад 30 тисяч українців, повідомляє прес-служба опозиції.

Кандидат у депутати від об’єднаної опозиції «Батьківщина» Віктор Романюк звернувся до Європейського суду з прав людини щодо рішення ОВК №94, яка визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу, таким чином не врахувавши волевиявлення понад 30 тисяч українців, повідомляє прес-служба опозиції.

Віктор Романюк просить суд визнати, що таке рішення ОВК порушує право на вільні вибори  - стаття 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

У заяві кандидата від Об’єднаної опозиції зазначається про аналогічну справу «Ковач проти України», яка розглядалася у Європейському суді з прав людини 2008 року. У цій справі суд дійшов до висновку про те, що рішення про скасування результатів голосування на виборчих дільницях слід вважати свавільним і таким, що порушує право на вільний вибір.

У рішенні суду зазначається, що будь-яке відхилення від принципу загального виборчого права породжує ризик підриву демократичної легітимності обраного таким чином законодавчого органу та законів, які він приймає.

У зверненні Віктора Романюка до ЄСПЛ зазначається, що неврахування понад 30 тисяч голосів виборців також може свідчити про відхилення від принципу загального виборчого права, що породжує ризик підриву демократичної легітимності обраного таким чином законодавчого органу – Верховної Ради.

Нагадаємо, об’єднана опозиція заявляла про намір вимагати у Європейському суді з прав людини встановлення справедливих результатів парламентських виборів у 5 одномандатних округах, до яких, зокрема, входить 94-й округ.  

Вищий адміністративний суд відхилив позов ВО «Батьківщина» про визнання протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо незабезпечення захисту виборчих прав понад 30 тисячі виборців на одномандатному окрузі №94.

За підрахунком голосів, здійсненим на підставі примірників протоколів ДВК в окрузі №94, кандидат від об’єднаної опозиції Віктор Романюк отримав 40605 голосів виборців, а кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха – 30941.

Після низки судових процесів, за якими на 27-ми дільницях було  визнано недійсним голосування, ОВК визнала перемогу Тетяни Засухи.

28 листопада 2012

 Поділитися