MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

11 грн. за сторінку, або доступ до публічної інформації не для всіх

04.12.2012   
Інституту Політичної Освіти вдалося з’ясувати, скільки коштує публічна інформація в Україні на прикладі 45 найбільших міст. Виявилося, що найдорожча інформація в Україні – у м. Рівне – 11 грн. 18коп. за сторінку.

Інституту Політичної Освіти (ІПО) вдалося з’ясувати, скільки коштує публічна інформація в Україні на прикладі 45 найбільших міст. Було надіслано 45 інформаційних запитів направивши в найбільші міста України. Зміст запиту полягав в наданні статуту міста, а також регламентів роботи міської ради та виконавчого комітету. Виявилося, що найдорожча інформація в Україні в м. Рівне – 11 грн.18коп. за сторінку.

Як зазначає ІПО, в результаті листування з міськими радами Інституту вдалося встановити, що більше половини, а саме 29 з 45 найбільших міст України надають інформацію об’ємом понад 10 сторінок за плату. Всі можливі рекорди побила Рівненська міська рада, яка встановила плату за копіювання однієї сторінки в розмірі 11 грн. 18 коп.

Варто відзначити, що такі міста як Київ, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг, Миколаїв, Маріуполь, Черкаси, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Житомир, Чернівці, Тернопіль, Біла Церква, Нікополь, Слов’янськ, Бердянськ, надають інформацію безкоштовно. Незважаючи на значний об’єм запитуваних проектом «Статут громади – основа правового забезпечення доступу до публічної інформації на місцевому рівні» документів, міські ради надіслали ці документи безкоштовно в друкованому вигляді.

В той же час такі міста, як Харків, Донецьк, Луганськ, Макіївка, Вінниця, Сімферополь, Севастополь, Херсон, Полтава, Чернігів, Суми, Хмельницький, Кременчук, Івано-Франківськ, Луцьк, Краматорськ, Мелітополь, Керч, Сєвєродонецьк, Алчевськ, Павлоград, Ужгород, Лисичанськ, Євпаторія, Єнакієве, Луцьк, Одеса, Горлівка встановили плату за надання документів. Середня вартість однієї сторінки копіювання коливається від 18 коп. до 1 грн. 12 коп. за сторінку. Найцікавіше, у більшості перерахованих міст – вартість 1 сторінки змінюється зі збільшенням зарплати, оскільки встановлена в розмірі 0,07% та 0,1% мінімальної заробітної плати.

 Поділитися