MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Напередодні Дня прав людини правозахисників побили

12.12.2012   

6 учасників було затримано, кілька осіб побито і складено 1 адмінпротокол під час акції «Скажи рішуче «НІ» законодавчому насиллю над правами людини!», що відбулася 8 грудня в Києві на честь Міжнародного дня прав людини.

За інформацією, наданою громадською організацією «Інсайт», 8 грудня 2012 р. близько 100 активісток та активістів вийшли в центр столиці з нагоди Міжнародного дня прав людини, щоб нагадати депутатам, що в Україні є громадянське суспільство, яке готове відстоювати права людини.

Серед затриманих – член правління ГО Інститут «Республіка» Володимир Чемерис, активіст «Прямої дії» Андрій Мовчан, активіст ГО «Інсайт» Тимур Лисенко, активіст Богдан Карпусь та ще двоє учасників з Харкова та Дніпропетровська. Міліція також затримала кількох праворадикальних провокаторів, які напали на учасників акції.

На одну із організаторок акції голову ГО «Інсайт» Олену Шевченко було складено адміністративний протокол за несанкціоновану акцію. Хоча напередодні заявка на проведення акції була подана в КМДА.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд міста Києва в напередодні заборонив акцію за маршрутом Хрещатик – Майдан Незалежності. Суд вирішив заборонити акцію «з метою забезпечення правопорядку, запобіганню вчинення злочинів, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців Києва та гостей столиці». КМДА заявила, що саме під час проведення запланованої акції до Міжнародного дня прав людини на Майдані будуть проводитися «загальнодержавні свята». Однак організаторки встигли подати заявку акції за маршрутом Бессарабська площа – бульвар Шевченка.

Ця ситуація ще раз доводить, що законодавче насильство, яке впроваджується шляхом дискримінаційних законопроектів, фактично призводить до фізичного насильства з боку право-радикальних груп. Існуюча влада використовує формальні приводи, щоб обмежити право на мирний протест. Ми вважаємо, що дане рішення Окружного адміністративного суду м. Києва є таким, що прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Громадськість обурюється щодо законодавчих ініціатив народних депутатів, які намагаються обмежити громадян України в правах.

Сьогодні депутати голосують за цензуру – замовчування інформації про ЛГБТ (лесбійок, геїв, бісексуальних та трансгендерних людей), завтра вони введуть кримінальну відповідальність за «вільнодумство». Депутати вже намагалися «проштовхнути» закон про заборону абортів, значно обмежити свободу мирних зібрань, ввести кримінальну відповідальність за наклеп тощо.

«Сьогодні в Україні законодавча цензура набуває великих розмахів, депутати хочуть обмежити свободу слова, свободу мирних зібрань, свободу думки. Зараз вони взялися за ЛГБТ-людей, а завтра прийдуть за іншими. Ми не маємо мовчки спостерігати за цим безладом. Маємо право на захист від дискримінації!» – сказала Олена Шевченко, Голова Громадської організації «Інсайт».

Люди, які зібралися на Хрещатику, скандували слогани: «Бунтуй, кохай, права не віддавай!», «Геть пропаганду гомофобії», «Маємо право на мирний протест», «Нет дискриминации по сексориентации», «Долой диктатуру, гонения, цензуру», «Учитесь, читайте, мораль не насаждайте», «Те, кого не выбирали, учат нас теперь морали», «Нет фашизму всех мастей от подворотен до властей», «Права людини – права меншин» та інші.

Організаторки акції нагадують, що в разі прийняття законопроекту №8711 для багатьох можливості висловити свою громадську позицію вже не буде.

Ініціаторка акції: громадська організація «Інсайт». Акцію підтримують: Феміністична Офензива, міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда Україна», правозахисний центр «Поступ», «Конгрес національних громад», організація «Ліва опозиція», проект «Без кордонів», ГО «Центр соціальна дія»

Нагадаємо, що законопроект №8711, який має неофіційну назву «про заборону пропаганди гомосексуалізму», несе у собі низку відверто дискримінаційних положень. Законопроектом встановлюється адмінистративна та кримінальна відповідальність за ввезення, виробництво та розповсюдження продукції, що «пропагує» гомосексуальність. Оскільки документ не дає визначення поняттю «пропаганди», він залишає можливість для довільної інтерпретації, зловживань та санкцій щодо медіа, громадських активістів та правозахисників. Цей законопроект офіційно закріплює цензуру та інституціоналізує гомофобію.
Окрім цього, законопроект №8711 порушує конституційний принцип, яким забороняється прийняття законів та підзаконних актів, що звужують зміст, або зменшують обсяг прав, гарантований Конституцією України (ст. 22). Також законопроект порушує міжнародні зобов’язання України в сфері прав людини, узаконюючи дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а також вводить цензуру, чим порушує права, гарантовані ст. 21, 22, 24 Конституції України та ст. 14 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 Поділитися