MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Києві влада заборонила акцію на підтримку ув’язненого нігерійського студента

28.12.2012   
Виявилося, що підтримувати ув’язненого Олаолу Фемі перед будівлею Генпрокуратури не можна через рішення Київського окружного адміністративного суду від 17 вересня 2012 р., яким заборонено проводити будь-які публічні заходи поблизу будівлі Генеральної прокуратури до 31 грудня 2012 року. «Це — кричуще порушення конституційного права громадян на свободу мирних зібрань», - заявив координатор київської акції Максим Буткевич

27 грудня 2012 р. ініціатива «Справедливість для Олаолу» провела низку акцій на підтримку нігерійського студента Луганського Національного Університету ім.Т. Шевченка Олаолу Сунканмі Фемі, який зустрічатиме другий Новий Рік за ґратами Луганського СІЗО за облудними звинуваченнями (детальніше див. http://hr-activists.net/node/4543 ). Акції відбулися у Луганську та Сімферополі. А от у Києві активістам і правозахисникам на перешкоді стали співробітники правоохоронних органів.

Активісти, які прийшли до Генеральної прокуратури України вимагати перевірки порушень, допущених у справі Олаолу Фемі, зустріли велику кількість співробітників міліції під проводом начальника міліції громадської безпеки Печерського РУВС Володимира Стаховича Соцького. Останній у категоричній формі повідомив учасникам заздалегідь повідомленої акції, що її заборонено, а порушники цієї заборони будуть затримані та нестимуть відповідальність.

Заборону учасникам та учасницям акції протесту зачитав представник Державної виконавчої служби. Виявилося, що підтримувати ув’язненого Олаолу Фемі перед будівлею Генпрокуратури не можна через рішення Київського окружного адміністративного суду від 17 вересня 2012 р., яким заборонено проводити будь-які публічні заходи поблизу будівлі Генеральної прокуратури до 31 грудня 2012 року. Окремо акцію 27 грудня у суді заборонити ніхто не намагався, - однак на питання, чи її заборонено на підставі вказаного рішення суду, підполковник Соцький відповів ствердно, додавши: «Хочете — оскаржуйте потім наші дії».

«Це — кричуще порушення конституційного права громадян на свободу мирних зібрань», - заявив координатор київської акції Максим Буткевич. - «Рішення суду є абсурдним і виходить за межі будь-яких правових норм. Порушено наші права, і — вкотре — права ув’язненого Олаолу Фемі. Звичайно, ми оскаржуватимемо це порушення, і якщо не знайдемо справедливості у національних механізмах — звертатимемося до Європейського Суду з прав людини».

Учасникам акції вдалося-таки неподалік розгорнути транспарант з написом «Самозахист — не злочин», а також передати звернення до Генерального прокурора України щодо справи Олаолу Фемі.

 

Контакти координаторів акції:

Луганськ: Ярослав Мінкін, +38 050 425 04 44

Сімферополь: Олександра Дворецька, +38 050 055 67 73

Київ: Максим Буткевич, +38 050 334 87 80

--------------------------------------------------------

Ініціатива “Справедливість для Олаолу” - це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.

Контакти Ініціативи “Справедливість для Олаолу”:

Tel.: +380 50 8106649 (Юлія) (укр., рос.); +380 50 3348780 (Maksym) (Eng., Ukr., Rus.).

E-mail: [email protected]; [email protected]

Інтернет-майданчик Ініціативи: http://hr-activists.net/events/p-dtrimaimo-olaolu-fem

ФБ-спільнота: http://facebook.com/FreeOlaolu

 

 

 Поділитися