MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити близько 500 тис. євро за п’ятьма позовами

17.01.2013   
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 15 січня 2013 року зобов’язав владу України виплатити близько 500 тис. євро за п’ятьма пред’явленим до України позовами, повідомляють в ЄСПЛ.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 15 січня 2013 року зобов'язав владу України виплатити близько 500 тис. євро за п'ятьма пред'явленим до України позовами, повідомляють в ЄСПЛ.

Позивачами по одному із справ виступали 17 ув'язнених в'язниці міста Ізяслава, які звинувачували українські власті в тортурах і різних порушеннях прав людини в період їх тримання під вартою. За даним позовом ЄСПЛ зобов'язав українську сторону виплатити кожному з ув'язнених в якості компенсації по 25 тис. євро, а також 10 тис. євро одному з них в якості компенсації судових витрат.

Наступне рішення стосується громадянина Польщі Даріуша Хабровского, який звинувачував українську сторону в невиконанні судового рішення про повернення його викраденого сина в Польщу. ЄСПЛ наказав виплатити 7,5 тис. євро як компенсацію і 3285 євро в якості судових витрат, зазначається у відповідному прес-релізі суду.

Інший позивач, громадянин України Юрій Слюсар, звернувся в ЄСПЛ з клопотанням про неефективне розслідування українськими властями справи про зникнення і можливе вбивство свого брата-близнюка в квітні 2003 року. Суд визнав правоту позивача і поставив владі України виплатити в якості компенсації суму в 12 тис. євро і ще 500 євро в рахунок судових витрат.

Ще в одному з розглянутих судом справі українець Костянтин Сизарев звернувся зі скаргою про неналежних умовах свого утримання в ізоляторі тимчасового утримання міста Євпаторії, а також щодо відсутності справедливого розслідування інциденту за участю його співкамерника, коли він був побитий охоронцями виправної установи і, згодом, був позбавлений належного медичного догляду.

ЄСПЛ також присудив 20 тис. євро як компенсацію громадянці України Тетяні Мосендз, яка звернулася до суду з позовом щодо відсутності належного розслідування обставин смерті її сина під час проходження ним військової служби в українській армії.

Всі ці індивідуальні позови переважно спрямовані проти української судової системи, відзначають в ЄСПЛ.

Наш. коресп.

17.01.2013

 Поділитися