MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вдовенко проти «України»

07.02.2013   
Юрій Чумак
Будемо сподіватися, справа не дійде до кримінального провадження за невиконання «Україною» судового рішення, яке, як відомо, приймається іменем України.


Це не чергова справа Європейського суду. Втім, мова йде теж про судовий позов – власного кореспондента ТРК «Україна» в Харківській області Ольги Вдовенко проти дирекції телеканалу, через незаконне звільнення з роботи.

25 грудня 2012 р. Московський районний суд міста Харкова прийняв рішення на користь Ольги Вдовенко, яким визнав, що телеканал має виплатити їй 37505 гривень заробітної платні за час вимушеного прогулу та 5000 гривень компенсації моральної шкоди.

Як встановлено судом, позивачка була звільнена з порушенням трудового законодавства, позбавлена можливості працювати, вимушена відвідувати державні установи з метою захисту своїх прав.

У суді Ольгу Вдовенко підтримувала Незалежна медіа-профспілка України.

Після рішення суду про поновлення на роботі, яке повинно вступати в дію негайно, Ольга мала намір приступити до виконання професійних обов’язків та прийшла до свого робочого офісу в Харкові. Однак, на вимогу керівництва каналу, її до роботи не допустили. «Міліція, яку викликала журналістка, зафіксувала факт недопущення її до робочого місця», – повідомив НМПУ.

Після цього Ольга Вдовенко вимушена була звернутися до прокуратури зі скаргою на відмову телеканалу «Україна» виконувати судове рішення, що, відповідно до законодавства, є ознакою злочину, передбаченого статтею 382 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Ольга Вдовенко на посаді власного кореспондента каналу працює з 2006 року. Як ішлося в позовній заяві, підставами для звільнення стало закінчення строкового трудового договору Хоча він переукладався, отже, відповідно до припису ст. 39-1 КЗпП України, вважається таким, що укладений на невизначений строк.

Крім того, у журналістки є дитина віком до 3-х років, отже, відповідач повинен був обов’язково працевлаштувати Ольгу. Замість цього «Україна» запропонувала їй роботу помічника кореспондента каналу в Києві з посадовим окладом у… 1600 грн. Ольга Вдовенко відхилила цю явно неприйнятну пропозицію через те, що вона не відповідала її кваліфікаційно-освітньому рівню, передбачала меншу заробітну плату та переїзд з Харкова до Києва. Після цього власкора й було звільнено.

Наразі керівництво ТРК «Україна» викликало Ольгу Вдовенко на перемовини до столиці. Будемо сподіватися, справа не дійде до кримінального провадження за невиконання «Україною» судового рішення, яке, як відомо, приймається іменем України.

 Поділитися