MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Наявність правової держави не завадила б»

11.02.2013   
Артем Костецький

Комісією по взаємодії з ДАІ Громадської ради при ГУМВС України в Харківській області здійснено вивчення громадської думки щодо якості роботи УДАІ в 2012 році.

Громадські ради є одним із механізмів реалізації статті 38 Конституції України, яка закріплює право громадян брати участь в управлінні державними справами. У той же час громадська рада має створювати умови для реалізації цих конституційних положень. Відповідно до цього, громадська рада:
- є одним із ключових учасників процесу організації і проведення органами внутрішніх справ консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
- збирає, узагальнює та подає органу внутрішніх справ інформацію про пропозиції громадських організацій щодо вирішення питань, які мають важливе суспільне значення;
- організовує публічні заходи для обговорення актуальних питань розвитку галузі чи адміністративно-територіальної одиниці.

Комісією по взаємодії з ДАІ Громадської ради при ГУМВС України в Харківській області було ініційовано та проведено вивчення громадської думки щодо якості роботи УДАІ в 2012 році.

З метою пошуку можливих проблемних та актуальних питань у сприйнятті водіями якості роботи працівників УДАІ, виявлення можливих корупційних чинників та пошуку варіантів їх вирішення, опитування проводилося членами Громадської ради.

Для цього було розроблено відповідну анкету. Анкетування проводилося в Інтернеті на базі Google.docs та за допомогою паперових анкет, респондентами виступили водії Харкова та Харківської області. Опитування здійснювалося шляхом випадкової вибірки, отже воно не носить репрезентативного характеру і не відображає думки всіх водіїв, та не є повноцінним соціологічним дослідженням, але добре презентує загальну тенденцію.

Анкета складалась із 10 запитань. В опитування прийняли участь 130 респондентів. Наводимо результати дослідження:

Запитання №1. Ваша стать.
126 чоловіків та 4 жінки.

Запитання №2. Вкажіть Ваш стаж водія, років.
Середній стаж водіїв, що прийняли участь в опитуванні – 12,6 роки

Запитання №3. Вкажіть тип автомобіля, яким Ви зазвичай керуєте:
легковий – 122,
вантажний – 5,
спеціальний – 1
автобус – 2
таксі – 0
Переважна більшість респондентів – водії легкового транспорту, вони виявили найбільшу зацікавленість в опитуванні. Розсилка електронної анкети по фірмам таксі, вантажним та пасажирським перевізникам не дала істотного результату. Що, можливо, є свідченням недовіри бізнесу до подібного роду заходів та неготовності до діалогу.

Запитання №4. Чи вважаєте ви роботу ДАІ в Харківській області задовільною?
Переважна більшість респондентів – 85% – вважають роботу ДАІ в Харківській області незадовільною.

Запитання №5. Чи довіряєте ви працівникам ДАІ?
92% опитаних не довіряють працівникам ДАІ. Це дуже високий відсоток, що свідчить про майже повну зневіру водіїв до працівників ДАІ області.
Лише кожен 11 водій довіряє працівникам ДАІ і звернеться до них по допомогу або за порадою.

Запитання №6. На Ваш погляд, чи зупиняли Вас працівники ДАІ безпідставно?
Переважна більшість з опитуваних водіїв (92%), на їхню думку, за свій водійський стаж були зупинені працівниками ДАІ Харківської області безпідставно. Що також негативно впливає на рівень довіри до ДАІ взагалі.

Запитання №7. Що Вас найбільше задовольняє в роботі ДАІ в Харківській області?
Приклади відповідей:
- те, що все-таки хоч хтось забезпечує безпеку дорожнього руху;
- на жаль, поки що – нічого;
- на початку місяця працівникам ДАІ не потрібно виконувати план по залученню коштів, тому в перші дні місяця є шанс їздити не зупиняючись на кожному повороті для того, щоб пред’явити страховку, виміряти протектор гуми та інше;
- якщо ти просто зупинився щось запитати, вони завжди чемно допоможуть;
- форма одягу;
- порядність та вихованість.

Запитання №8. Що Вас найбільше НЕ задовольняє в роботі ДАІ в Харківській області?
Приклади відповідей:
- корупція;
- перевищення повноважень;
- хабарництво;
- безграмотність, незнання ПДР, ЗУ «Про міліцію», внутрішніх наказів та доручень;
- почуття безкарності, хамство, заступництво і покривання безпосереднім керівництвом, прокуратурою та службою ВБ;
- хамство, безпричинні зупинки;
- пост ДАІ в Пісочині: співробітники ДАІ навпаки своїми безпідставними зупинками автомобілів створюють перешкоди для нормального руху транспортних засобів, водії змушені перебудовуватись в лівий ряд, щоб об’їхати автомобіль, який посеред дороги зупинили «контролери».

Запитання №9. Чи стикались ви з неправомірними, на Вашу думку, діями співробітників ДАІ? Якщо так, то де саме?
Найбільше з неправомірними діями працівників ДАІ водії Харкова та області стикаються на дорозі – 67% від опитаної кількості водіїв. Значно менше на стаціонарних постах – 18%, у МРЕВ лише 5%. З неправомірними діями працівників ДАІ не стикався лише кожен 20 з опитаних водіїв. Тож можна зробити попередній висновок, що однією з вагомих причин неправомірних дій інспекторів ДАІ є відсутність систематичного контролю за якістю їх роботи на дорогах міста і області, як з боку державних структур так і з боку громадськості.

Запитання №10. На Вашу думку, що треба змінити в роботі ДАІ міста, області, для покращення якості роботи?
Приклади відповідей:
- всіх звільнити;
- провести реформу як ДАІ, так і МВС у цілому;
- викорінити корупцію;
- виконувати перш за все функцію допомоги водіям, а не покарання, Активно приймати участь в підвищенні пропускної здатності транспортних потоків під час пікових навантажень;
- перестати знущатися над водіями, думаючи що вони боги;
- звільнити всіх, набрати нових з хорошою зарплатою і реально серйозною відповідальністю за порушення в роботі;
- при постановці на облік авто, схема роботи поставлена на те, щоб громадяни зверталися до «решал» - людей, які за відповідну суму «допоможуть» швидко;
- хотілося б, щоб побільше штрафували «vip» авто за їх свавілля на дорозі;
- наявність правової держави не завадила б.

Глас народу з питань довіри до роботи УДАІ Харківщини опрацьовував Артем Костецький, голова ГО «Добра воля», керівник комісії по взаємодії з ДАІ Громадської ради при ГУМВСУ в Харківській області.

 Поділитися