MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Автортранспорт – без квитка й відшкодування нема

15.02.2013    джерело: www.dw.de
Олександра Індюхова

Пасажири в Україні, користуючись послугами нелегальних перевізників, ризикують в разі ДТП залишитися на одинці з проблемами. На страхові виплати годі сподіватись. Але й поїздка рейсовим автобусом може нести ризики.

Травми виявились настільки серйозними, що 21-річна Олена втратила працездатність. Так сумно у вересні минулого року завершилась для дівчини поїздка рейсовим автобусом «Харків-Чугуїв. За інформацією ДАІ, тоді в аварії через зіткнення легкового авто з пасажирським автобусом постраждали 23 пасажири. П’ятеро з них об’єдналися і вже кілька місяців домагаються завершення розслідування й виплати відшкодування.

«У мене таке враження, що розслідування штучно затягують. Але гроші на лікування потрібні нам зараз», – бідкається Олена. Прискорити слідство поки не вдалося й правозахисникам з Центру правових і політичних досліджень «ДУМА», куди звернулися постраждалі.

«Вже минуло кілька місяців, а навіть не було слідчого експерименту. Коли буде суд, взагалі не можна прогнозувати. А страхові компанії чекають саме на його рішення», – сказав у розмові з Deutsche Welle (DW) експерт Центру Роман Лихачов.

В слідчому управлінні ГУМВС Харківської області на запит Deutsche Welle лише відповіли, що «розслідування кримінальної справи рухається в належному напрямку, проводяться всі необхідні слідчі дії».

Завжди вимагайте квиток

Якщо власники транспортних засобів застрахували свою автогромадянську відповідальність, тоді постраждалим має сплатити відшкодування страхова компанія винуватця, якого визначить суд, пояснила DW генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес» Людмила Белощицька. Крім того, каже експерт, пасажири можуть розраховувати й на виплати, для яких не потрібно рішення суду. Йдеться про страхування пасажирів на транспорті від нещасного випадку. «Незалежно від того, винен водій, чи ні, пасажири мають право отримати таке відшкодування», – каже Белощицька.

Щоправда у 80 відсотках випадків, за словами експерта, страхові компанії відмовляють постраждалим через відсутність у них квитків на рейс. Квиток є гарантією страхового відшкодування у разі нещасного випадку, якщо він був придбаний у касі автовокзалу, роз’яснили DW у прес-службі міністерства інфраструктури й транспорту і в Державній інспекції з безпеки на наземному транспорті.

Нелегальні перевізники – незахищені пасажири

У жертв чугуївської аварії таких квитків не було. «Ми сплатили за проїзд водієві і все, жодних квитків», – розповіла постраждала Олена. Як каже голова громадської організації «Спілка захисту пішоходів» Віктор Козоріз, такі випадки «безквиткового проїзду» навіть на легальних маршрутах, на жаль, не є якимось винятком. Він розповів про громадське розслідування одного з ДТП у Харківській області два роки тому. Тоді загинули сім пасажирів автобусу. «У частини пасажирів квитків теж не було», – каже Козоріз.

Ще гірше доводиться пасажирам, які користуються послугами сумнівних автотранспортних організацій. За офіційними даними, торік в Украйні було виявлено майже 20 тисяч нелегальних автотранспортних засобів. Пасажири, які користуються таким транспортом, взагалі незахищені. «Жодна нормальна страхова компанія не підпише з нелегалом договір», – сказав у розмові з DW голова громадської організації «Товариство учасників руху» Олександр Ситенко. Пасажирам він радить перш, ніж сідати в автобус або маршрутку, з’ясувати питання страховки.

 Поділитися