MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна посіла 2-е місце в світі за рівнем смертності або «імперіалісти знов обмовляють»

06.03.2013   
Георгій Кобзар
Україна посіла 2-е місце в світі за рівнем смертності. Про це йдеться в щорічній доповіді Центрального розвідувального управління США «The World Fact Book 2012» (Всесвітня книга фактів).
Україна посіла 2-е місце в світі за рівнем смертності. Про це йдеться в щорічній доповіді Центрального розвідувального управління США «The World Fact Book 2012» (Всесвітня книга фактів). За даними ЦРУ, в Україні на 1000 чоловік населення кількість смертей складає 15,76 чоловік. Більше тільки в африканській ПАР – 17,23. За Україною йдуть також африканські країни –Лесото (15,18 смертей на 1000), Чад (15,16), Гвінея-Бісау (15,01) та Афганістан (14,59). На восьмому місці Сомалі (14,55), дев’яте дісталося Болгарії (14,32) і замикає десятку лідерів світової смертності населення Свазіленд (14,21). Росія зайняла 11-е місце зі смертністю 14,1 на 1000 чоловік населення, за нею йде Білорусь – 13,9. Найкращий показник у Катару (224-е місце рейтингу) – всього лише 1,55 смертей на 1000 чоловік населення країни, за ним слідують Об’єднані Арабські Емірати (2,04), Кувейт (2,13), Бахрейн (2,63) і Йорданія (2,74). Всі ці арабські країни знаходяться на Близькому Сході. Таким чином смертність в Україні в 10 разів перевищує смертність у Катарі. Навіть в неспокійному Іраку, який зайняв 196 місце в рейтингу, смертність 4,73 – на третину нижче, ніж в Україні. Вдвічі нижча смертність на Кубі, в Індії, Таїланді, Аргентині. Основним критерієм для розрахунків рейтингу є кількість смертних випадків, викликаних криміногенною ситуацією, бідністю і поганою якістю медичного обслуговування. Також на показники впливає смертність громадян у віці понад 65 років і летальні факти в результаті нещасних випадків. Всесвітня книга фактів (The World Factbook) щорічно видається ЦРУ США. Книга виходить в стилі альманаху про країни світу. Перше секретне видання з’явилося в серпні 1962 року, перше несекретні – в червні 1971 року. Містить наступні дані про країни світу: Історія, Географія, Демографія, Державний лад, Економіка, Телекомунікації, Транспорт, Збройні сили. Звісно, комусь може не сподобатись, що ЦРУ «лізе не у свої справи» і вказує на проблеми, які існують в інших країнах. Але незалежний погляд ззовні іноді набагато корисніший, ніж власне окозамилювання, яким зазвичай займаються можновладці. І не тільки в сучасній Україні. З цього приводу згадується анекдот радянських часів: Дзвінок з обкому голові колгоспу: - Миколо, до тебе іноземці виїхали, так ти б швидко порядок в корівниках, свинарниках навів, а то роздзвонять на весь світ про наш бардак. - Та нехай «клєвєщуть», імперіалісти кляті!
 Поділитися