MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мобільна група у Херсонській області продовжує моніторингову діяльність

12.03.2013   
Георгій Кобзар
З огляду на виявлені проблеми, члени мобільної групи підготували власні зауваження та рекомендації, серед яких – необхідність здійснення капітального ремонту ІТТ

Наприкінці лютого 2013 р. відбувся черговий візит до міліцейського відділку, який здійснила мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ Херсонської області. Цього разу правозахисники завітали до Горностаївського районного відділу міліції.

У моніторинговому візиті взяли участь представники громадських організацій та регіональний координатор по зв’язкам з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини по Херсонській області Наталя Козаренко.

Значну увагу моніторів було приділено умовам утримання ув’язнених в ізоляторі тимчасового тримання при райвідділі. Як вдалося з’ясувати на місці, будівля ІТТ є застарілою, через нестачу коштів останнім часом у ній здійснювався лише «косметичний» ремонт. Крім того, через часті відключення води, що практикуються в селищі, існує питання із регулярним водопостачанням як ІТТ, так і райвідділу в цілому.

З огляду на виявлені проблеми, члени мобільної групи підготували власні зауваження та рекомендації (серед них – необхідність здійснення капітального ремонту ІТТ), які передані керівництву РВ та УМВС.

Нагадаємо, що діяльність мобільної групи на Херсонщині була відновлена у другій половині 2012 року. На початку 2013 року, завдяки наполегливості правозахисної громадськості та розумінню з боку керівництва УМВС, мобільній групі подовжено припис, який надає право відвідувати міліцейські органи та установи без додаткового попередження.

Як зазначає Наталя Козаренко, саме активна робота мобільних груп у 2005-2009 роках та принципова позиція їх членів щодо неприпустимості тримання громадян у непристосованих місцях несвободи, призвели до кардинального покращення побутових умов перебування громадян в ІТТ, забезпечення належного харчування і медичного обслуговування затриманих, постійного підтримання у камерах належного санітарного стану.

Підтвердженням ефективності роботи мобільних груп є висновки Європейського комітету проти тортур, викладені за результатами візиту до України у 2009 році, в яких, зокрема, зазначено: «Під час візиту в 2009 році було з’ясовано, що значно поліпшилися умови утримання в структурах внутрішніх органів».

Однак, починаючи з 2010 року, керівництвом більшості обласних управлінь міліції роботу мобільних груп, на жаль, було заблоковано.

Через це спільна робота МВС України та правозахисних організацій з виїздів мобільних груп, яка забезпечувала постійний та ефективний громадський моніторинг діяльності міліції, зійшла нанівець: 2008 рік – 377 виїздів мобільних груп, 2009 рік – 424 виїзди, 2010 рік – 25 виїздів, 2011 рік – 6 виїздів.

Негативні наслідки фактичної ліквідації громадського контролю за діяльністю міліції не заставили довго на себе очікувати. Так, відбулося збільшення смертей людей, які потрапляють до органів внутрішніх справ: якщо у 2010 році було 28 відомих фактів смертей затриманих в органах внутрішніх справ, то у 2011 році їх уже 34. Крім того, у 2011 році в ізоляторах тимчасового тримання ОВС допущено 10 втеч та 17 смертей, у тому числі 10 самогубств утримуваних осіб (за матеріалами звіту АУМДПЛ «Дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів – 2011 рік).

Отже, постає нагальне завдання відновлення по всій Україні роботи мобільних груп, до складу яких входять представники громадськості. Тим більше, що наказ МВС від 31.08.2006 р. № 894 «Про організацію діяльності постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ», зареєстрований в Мінюсті України 20.10.2006 р. за № 1130/13004 ніколи не скасовувався, є чинним та обов’язковим до виконання.

Як підкреслює Наталя Козаренко, потрібна лише добра воля з боку міліцейського керівництва, адже всі необхідні чинники для цього існують: необхідна нормативна база, підготовлені громадські активісти, досвід тих областей, де діяльність мобільних груп вдалося поновити раніше. Зокрема, на Херсонщині лише протягом вересня-грудня 2012 року відбулося 6 моніторингових візитів мобільної групи. І ця робота буде продовжуватися.

 Поділитися