MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Нотаріально завірені скріншоти» не довели «моральну шкоду»

17.03.2013   

Фірмі-забудовнику не вдалося заробити 165 тисяч грн. на нібито отриманій моральній шкоді, і в справі про «нотаріально завірені скріншоти» поставлена фінальна крапка.

Як повідомляє «Майдан», фірма «Маккенлі», яка майже задарма отримала землю на морському узбережжі у селі Фонтанка Комінтернівського району Одеської області, подала до суду на місцевих лідерів громадського руху, звинувативши їх у тому, що через публікації на сільському сайті постраждала репутація компанія. Подала в суд, бажаючи отримати моральну шкоду у 165 тис. гривень! Це була нахабна спроба закрити всім рота, спроба змусити мовчати людей, які доведені до відчаю, адже щодня ризикують життям в своїх напівзруйнованих будинках.

Нагадаємо, місцева влада у 2006 році віддала в оренду морське узбережжя площею 33 га фірмі, що зареєстрована в Америці, з сумнівною репутацією і копійчаним статутним фондом. За це пообіцяли відселити людей з 24 будинків, які висять над урвищем. Землю з порушеннями віддали, йшли роки, зсув ставав все більш небезпечним, все ближче лінія обриву підходила до будинків, а фірма «Маккенлі» не поспішала відселяти людей.

Тоді громадські активісті, які весь цей час підтримували оповзневиків, почали відкрито про це говорити. Знімати відео-сюжети, писати скарги в усі інстанції. На сільському сайті йшло бурхливе обговорення проблеми, розміщувалися документи. Колекція документів, яка доводить всі порушення діяльності фірми «Маккенлі» на території села, могла би вразити працівників прокуратури, якби вони захотіли зайнятися справою...

Натомість, відчуваючи безкарність, фірма «Маккенлі» подала до суду на лідерів громадського руху. Звинуватили громадських діячів у тому, що через публікації на сільському сайті (не від дій фірми по відношенню до жителів села!) постраждала їх «білосніжна» репутація. Подали до суду, ґрунтуючись скріншотами з сайту, завіреними в.о. нотаріуса м. Волгограда!

Скріншоти з ніками були у фірмачів підтвердженням особистості, як паспорт або водійські права. Наприклад, за скріншотом людини з ніком ЛІБЕНСВУРДІГКАЙТ, авторство отримала Ірина Лашкевич.

Незважаючи на те, що в Україні не існує такого нотаріального документу, як «завірені скріншоти», Комінтернівський районний суд в особі його голови прийняв їх і визнав достатнім доказом завданої моральної шкоди. Та присудив активістам: Ірині Лашкевич – 6 тис. грн., Олегу Зігангірову – 6тис. грн., Герману Литвинову – 3 тис. грн.

Останні подали апеляцію до суду м. Одеси. Коли стало зрозуміло, що в Україні вже по скріншотам судять людей, піднялася громадськість та журналістська спільнота. Якби фонтанські активісти програли суд, то цей процес став би показовим: завтра судили б будь-кого з тих, хто пише сміливі коментарі на Фейсбуці, Твітері, ЖЖ! Не в останню чергу завдяки підтримці правозахисників, присутності на суді провідних телеканалів України, завдяки їх величезній роботі з висвітлення даної події, апеляційний суд виніс виправдувальне рішення.

Фірма «Маккенлі» подала заяву на касацію до Вищого спеціалізованого суду, але в касації їй було відмовлено!

Як зазначають самі громадські активісти з Фонтанки, «Разом ми – сила! Якщо діяти дружно, без страху і сумніву, ми можемо гори звернути!»

 Поділитися