MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російських правозахисників обшукали

22.03.2013    джерело: www.radiosvoboda.org
Олена Матусова
У столиці Росії 21 березня в офіс правозахисної організації «Меморіал» прийшли з перевіркою представники прокуратури та податкової інспекції. Про це у своєму мікроблозі Twitter написала співробітник організації Ганна Каретникова. Перевірки пройшли і в деяких громадських організаціях в російських регіонах. Правозахисники вже кажуть, що нічого подібного в новітній історії Росії ще не було, і вважають, що влада країни намагається чинити такими засобами тиск на організації, чия діяльність спрямована за захист прав людини.

Співробітники прокуратури, які з’явилися у «Меморіалі», заявили, що перевірка в правозахисному центрі проводиться «на предмет виконання чинного законодавства», повідомив один із керівників центру «Меморіал» Олег Орлов. За його словами, органи прокуратури зажадали від «Меморіалу» велику кількість документів.

«Вони вимагають статутні документи, установчі документи, відомості про засновників, документи, що розкривають джерела коштів, на які працює організація, відомості, що підтверджують повноту звітності. Нічого особливого в цьому. Але абсолютно чудовий наступний пункт: інші документи, що стосуються діяльності некомерційної організації за період у нас з 11-го по 12-й, в інших з 10-го по 12-й рік. А що таке інші документи – все, що завгодно!» – зазначив Олег Орлов.

 

Перевірки в регіонах

 

У «Меморіалі» кажуть, що не збираються закривати свій офіс у Москві, однак будь-які перевірки ускладнюють нормальну роботу організації. Правозахисне товариство «Меморіал» стало не єдиним об’єктом прокурорської перевірки. Відомо, що в даний час перевіряються десятки, якщо не сотні, організацій у всіх регіонах Росії, заявив керівник правозахисної асоціації «Агора» Павло Чиков. Він навів конкретні факти.

«У Краснодарському краї взагалі були вилучені комп’ютери. Перевіряють національно-культурні автономії. Перевіряють релігійні організації. У Ростовській області, наприклад, парафію Римсько-католицької церкви перевіряли, а в Новосибірську зараз ось поліція з’явилася в мечеті», – зазначив Чиков.

21 листопада в Росії офіційно набув чинності закон, який зобов’язує недержавні організації із закордонним фінансуванням зареєструватися як «іноземні агенти». Про бойкот закону завили всі провідні недержавні неприбуткові організації. Серед них – Московська Гельсінкська група, «Меморіал», «Голос», «Громадське сприяння» і рух «За права людини».

На думку одного з керівників правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова, в Міністерстві юстиції Росії добре розуміли абсурдність закону про недержавні організації, і тому не поспішали його виконувати, прокуратура ж дослухалася до слів, сказаних президентом Путіним на колегії ФСБ про те, що нікому не дозволено втручатися у внутрішні справи Росії.

«Я думаю, що насправді, побачивши, що на Мін’юст тут особливо сподіватися не варто, була дана «відмашка» прокуратурі, яка «взяла під козиро»к і влаштувала тотальну перевірку, а які результати, будемо дивитися», – сказав Орлов.

 

Президентська Рада з прав людини проти

 

Про обшуки вже знають у президентській Раді з прав людини. В інтерв’ю Радіо Свобода голова Ради Михайло Федотов сказав, що в Генпрокурору вже спрямований не тільки запит з проханням пояснити, з чим пов’язані перевірки в некомерційних організаціях, але і доповісти про їхні результати.

«Рада з прав людини вже звернулася до Генерального прокурора. Ми закликаємо повідомити, що стало підставою для таких масових перевірок, тому що закон говорить, що для проведення перевірок повинна бути інформація про факти порушення закону, що вимагає вживання таких прокурорських заходів. Але от нам про це нічого не відомо. Рада просить Генерального прокурора прибути на спеціальне засідання Ради для участі в обговоренні підсумків цих перевірок», – зазначив Михайло Федотов.

Незабаром можна очікувати, що сюжет про прокурорські перевірки в правозахисному центрі «Меморіал» може з’явитися на телеканалі НТВ. Його кореспонденти прийшли разом зі співробітниками прокуратури. Незважаючи на протести правозахисників, журналісти продовжували зйомку. Щоб їх видалити із приміщення, співробітникам «Меморіалу» довелося викликати поліцію.

21.03.2013


 

 Поділитися