MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

8-річний ромський хлопчик на ім’я… Катя

04.04.2013   
Змінити ім’я синові на «хлоп’яче», змусила лише вимога школи. Мовляв, ми не можемо взяти на навчання вашого хлопчика, тому що в свідоцтві про народження він – дівчинка.

Змінити ім’я синові на «хлоп’яче», змусила лише вимога школи. Мовляв, ми не можемо взяти на навчання вашого хлопчика, тому що в свідоцтві про народження він – дівчинка.

Як таке могло статися?

Важливою проблемою ромського населення є безграмотність і безініціативність багатьох з них. Грамотних людей у мукачівському таборі дуже мало. Один не правильно сказав, другий неправильно записав і вийшло, що хлопчик, якого звуть Юрієм, в свідоцтві про народження записаний Катериною.

За вирішенням цієї проблеми представники Благодійного фонду інформаційних та освітніх ініціатив «Розвиток» звернулися до начальника Мукачівського РАДСу, яка зазначила: «Кожен може помилитися. Коли приходить безграмотна людина, яка навіть толком не володіє українською мовою, то працівник, оформляючи документи, може щось зрозуміти невірно. Зі свідоцтва про народження, яке ви мені показали, стає зрозумілим, що працівник, який видавав документ, зробив описку, і в графі з ім’ям дитини, і в графі з ім’ям матері вказав одне і теж ім’я. Очевидно, що це механічна помилка. Дитині вже 8 з половиною років, хлопчик вже повинен ходити в третій клас, а мама тільки тепер до вас звернулася».

Дискримінація держслужбовцями

Можливо, роми могли б і самостійно розібратися в складних бюрократичних системах реєстрації за місцем проживання. Однак їх благі наміри переважно розбиваються об стіну чиновницького ставлення. Працівники як житлово-комунальних установ, так і інших інституцій, дозволяють собі «особливе» ставлення до ромів: можна й голос підвищити, і відправити куди-небудь, не пояснивши толком, які саме документи треба донести або переоформити, і як це можна зробити.

Звичайно, зробивши кілька безуспішних спроб самостійно «легалізуватися», роми знову повертаються до звичної схеми – вони перестають вирішувати свої проблеми. Небажання морочити собі голову й упереджене ставлення державних службовців до ромів і породжують всі ті проблеми, які є сьогодні в ромському поселенні.

Історія матері малолітнього Юрія нічим не відрізняється від історії інших ромів, які намагаються самостійно розв’язати свої питання. Вона кілька разів пробувала вирішити свою проблему «сина-дочки» сама, але кожен раз у неї вимагали якісь документи, які вона не знала де взяти. І ось вже більше двох років дитина не відвідує школу.

Був би і далі Юрко Катериною

Можливо, циганський хлопчик так і жив би з «дівчачим» ім’ям в документах. Бо поняття «суд» для ромського населення з наведених вище причин є настільки ефемерним, що роми просто його остерігаються. Однак мати хлопчика дізналася, що на території ромського поселення працює офіс «Мукачівського правозахисного центру», що діє при БФ «Розвиток» та спеціалізується саме на таких проблемах. Адвокат правозахисного центру підготував позовну заяву і веде цю справу до логічного завершення. І зовсім скоро Юра стане повноцінним хлопчиком, і зможе піти до школи.

Радує той факт, що роми вже проявляють ініціативу, звертаються за допомогою. Якщо так піде і далі, скоро в ромському поселенні буде наведено порядок з документами, і вони зможуть почати повноцінне соціальне життя.

 Поділитися