MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як домогтися того, щоб суд почав судити?

18.04.2013   
Юрій Чумак
Завдяки наполегливості ветерана, який не звик відступати перед життєвими труднощами, та допомоги з боку правозахисників і Секретаріату Омбудсмена вдалося домогтися, щоб суд нарешті приступив до розгляду справи престарілої людини.

Мешканець Чугуєва Харківської області Даніелян намагається у судовому порядку домогтися перерахунку стажу служби, який би надав право на збільшення розміру пенсії.

З огляду на те, що в Пенсійному фонді постало питання щодо підтвердження громадянином України Даніеляном (вірменином за національністю) проходження служби в якості вихованця Каспійського вищого воєнно-морського училища (що базувалося в Баку), на надання додаткових доказів з Азербайджану навряд чи доводиться очікувати. А на підставі наявної довідки з архіву стаж Даніеляну спочатку перерахували, а потім… передумали.

Тоді ветеран звернувся до адміністративного суду. Витративши багато часу, нервів та здоров’я, він дійшов до Вищого адміністративного суду України. Коли минуло 1,5 роки після відкриття провадження у ВАСУ, а справу ніхто й не думав розглядати, у раніше завжди спокійного та врівноваженого Даніеляна увірвався терпець.

«Як можна домогтися того, щоб суд нарешті почав судити?» – спитав він у «Центрі правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи.

Правозахисники порадили Даніеляну звернутися письмово до судді, у провадженні якого знаходиться касаційна справа. А у відповідь – тиша. Тоді в Чугуївській правозахисній групі йому допомогли написати заяву на ім’я голови ВАСУ Темкіжева. І знов – ніякої реакції.

«Якщо посадова особа органу влади виявляє бездіяльність, на неї можна поскаржитися до адміністративного суду. Але якщо заяви ігнорує голова Вищого адміністративного суду України, куди мені звертатися?» – задав риторичне питання ветеран.

Тоді й «народилося» звернення до Омбудсмена:

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Лутковській Валерії Володимирівні
вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008

Даніелян Бенямін Артемі
…м. Чугуїв,
Харківська обл., 63503

Скарга на бездіяльність суду, що порушує процедуру розгляду справи

Звертаюся до Вас як до посадової особи, що здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України. Тому що мені вже більша нема до кого звертатися, оскільки у своїй проблемі я дійшов до Вищого адміністративного суду України, який, однак, порушує процедуру розгляду справи, неправомірно затягуючи його. Виходить, що Суд не може (або не хоче) розглядати мою справу, напевно, очікуючи моєї смерті.
Мій позов стосується перерахунку стажу служби, який би дозволив підвищити мою невелику пенсію. Мені НЕ зарахували до стажу проходження служби в якості вихованця Каспійського вищого воєнно-морського училища протягом травня 1944 р. – червня 1947 року (копія довідки з архіву додається).
Судова тяганина триває з 2009 р. Пройшовши першу та апеляційну інстанцію, я подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України, який відкрив своє провадження 20.05.2011 р.
І після цього справа «заклякла».
Хоча ч. 1 ст. 122 КАС України визначає, що адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, вже у Вищому адміністративному суді вона лежить без руху понад 1,5 роки.
Я звертався до судді Гашицького О.В., в провадженні якого знаходиться справа, із заявою з проханням прискорити розгляд моєї касаційної скарги, оскільки маю похилий вік – на даний час вже 84 роки, та ще й погіршився стан мого здоров’я. Однак, на жаль, моє звернення залишилося без реагування.
Після того змушений був 13.11.2012 р. звернутися до голови ВАСУ Темкіжева І.Х. (копія заяви додається) з тим же проханням. Незважаючи на те, що мою заяву було прийнято 19.11.12 (копія поштового повідомлення додається), ніякої відповіді я взагалі не отримав.
Отже, голова Суду, який мусить стояти на сторожі законних прав та інтересів громадян, сам, порушуючи законодавство про звернення громадян, проявив протиправну бездіяльність.
Вище Вищого адміністративного суду вже немає жодної судової інстанції, куди б можна було поскаржитися на Темкіжева І.Х.
Тому звертаюся до Вас як до Омбудсмана, що може розглядати скарги на дії або бездіяльність суддів, які порушують процедуру розгляду справи, з проханням сприяти відновленню моїх прав та вирішенню питання щодо прискорення розгляду моєї касаційної скарги у ВАС України.

Даніелян Б.А.
 

І відповідь із Секретаріату Уповноваженого не забарилася:

А незабаром оговтався й ВАСУ, працівників якого підштовхнуло від «зимової сплячки» звернення, що надійшло від Омбудсмена:

Звісно, ніхто не може заздалегідь передбачити, чим закінчиться письмове провадження у Вищому адміністративному суді України за справою «скандаліста» Даніеляна.

Проте, можна відзначати, що завдяки наполегливості ветерана, який не звик відступати перед життєвими труднощами, та допомоги з боку правозахисників і Секретаріату «правозахисника на державній службі» вдалося домогтися, щоб суд нарешті приступив до розгляду справи престарілої людини.

 Поділитися