MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Люди в чорному»

27.05.2013   
За результатами спостереження мирного зібрання у селі Нові Петрівці групи громадського спостереження «ОЗОН» від 15 травня 2013 р. – Особи в однаковому чорному форменому одязі та без будь-яких розпізнавальних знаків перешкоджали проведенню мирного зібрання, заважали вільному пересуванню учасників, оточили частину протестуючих та взяли їх у кільце разом із працівниками вищезазначених правоохоронних органів. Крім того саме представники цих осіб затримали одного з активістів мирного зібрання та доставили до службового автобусу.

«ЛЮДИ В ЧОРНОМУ»:

за результатами спостереження мирного зібрання у селі Нові Петрівці
групи громадського спостереження «ОЗОН»
від 15 травня 2013 р.

Історія питання «людей в чорному»

15 травня 2013 р. громадські спостерігачі «ОЗОН» проводили спостереження мирного зібрання у селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, вул. Івана-Франка, 19. Акцію організовували ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу» та політична партія «Демократичний Альянс» з метою захисту права на свободу зібрання, що підтверджується текстом листа Міністру внутрішніх справ України України В. Захарченку (див. посилання).

На місці проведення акції громадські спостерігачі зафіксували групу осіб в однаковому чорному форменому одязі та без будь-яких розпізнавальних знаків. Дані люди були одягнені у бронежилети, мали при собі гумові кийки, рації та інші спецзасоби. Група діяла у співпраці з працівниками ГУ МВС України Київської області, органами внутрішньої служби МВС України, підрозділами міліції особливого призначення «Беркут», а також особами у штатському із засобами відео-фіксації та раціями. Вони перешкоджали проведенню мирного зібрання, заважали вільному пересуванню учасників, оточили частину протестуючих та взяли їх у кільце разом із працівниками вищезазначених правоохоронних органів. Крім того саме представники цих осіб затримали одного з активістів мирного зібрання та доставили до службового автобусу з номерами 0928 (на синьому фоні). Дані факти підтверджуються фото- та відеоматеріалами, зробленими групою громадського спостереження «ОЗОН».

Окремо варто відзначити, що дані особи відмовилися представлятися як на вимогу учасників зібрання, так і громадських спостерігачів.

Для отримання інформації, до якого правоохоронного органу належать дані невідомі особи група громадського спостереження «ОЗОН» надіслала інформаційні запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» до правоохоронних органів України.

Запитувана інформація стосувалася наступного:

1) Працівники яких підрозділів правоохоронних органів були присутні та задіяні в охороні мирної акції громадських активістів у селі Нові Петівці Вишгородського району Київської області, вул. Іана-Франка, 19 (територія за огорожею) з 9:30 до 11:00 15 квітня 2013 р.

2) Працівники яких підрозділів правоохоронних органів, будучи у однаковому чорному форменному одязі, бронежилетах, без будь-яких розпізнавальних знаків, мали гумові кийки, частина з них одягнені у шоломи, мали при собі рації та інші спецзасоби, втручались у перебіг мирного зібрання громадян у селі Нові Петрівці.

3) Працівники яких підрозділів правоохоронних органів проводили затримання одного з активістів мирного зібрання громадян у селі Нові Петівці доставили до службового автобусу з номерами 0928 (на синьому фоні).

Фото даних осіб додаються.

Інформаційні запити були направлені до Міністерства внутрішніх справ України, ГУМВС України в Київській області, Департаменту Державної служби охорони при МВС України, Управління державної охорони України, Вишгородського РВ ГУМВС України Київської області.

Усі правоохоронні органи надали відповіді, окрім Вишгородського РВ ГУМВС України Київської області. У телефонній розмові з працівниками відділу канцелярії з’ясовано, що лист було надіслано і наразі очікується повторне надсилання.

Стислий виклад відповідей:

Міністерство внутрішніх справ України: «Повідомляємо, що до забезпечення охорони громадського порядку біля заміської резиденції «Межигір’я» 15 квітня 2013 року залучалися працівники апарату ГУМВС України в Київській області, а також НДЕКЦ (Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Прим. авт.), Вишгородського РВ та ПМОП «Беркут» цього Головного управління.

Під час акції учасники спробували заблокувати проїжджу частину дороги біля резиденції. Працівники ПМОП «Беркут», утворивши ланцюжок, попередили протиправні дії громадян, відтіснивши їх на узбіччя. Заходи фізичного впливу та спецзасоби не застосовувалися.

У ході заходу працівниками міліції серед учасників зібрання виявлено громадянина, який агресивними діями підбурював натовп до масового порушення громадського порядку. З метою попередження порушення правопорядку працівники ПМОП «Беркут» локалізували зазначену особу, відвели її до службового автотранспорту, де з нею провели профілактично-роз’яснювальну бесіду щодо недопущення порушень громадського порядку під час мирного зібрання та відпустили.» За підписом начальника О.О. Крикуна.»

ГУМВС України в Київській області: «У ході перевірки встановлено, що до Новопетрівської селищної ради Вишгородського району надійшов лист народного депутата України Оробець Л.Ю. від 13.04.2013 № 133 щодо проведення мирного зібрання та зустрічі з виборцями по вул. І. Франка. 19. с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області з 10:00 до 19:00 год. 15.04.2013. Заявлена кількість учасників складала біля 200 чол. Заборони на проведення зібрання не було.

У ході проведення мирного зібрання громадян працівники міліції у перебіг зазначеного зібрання не втручались, а були задіяні виключно для охорони громадського порядку та недопущення протиправних дій відносно учасників зібрання з боку сторонніх осіб.

Серед учасників зібрання працівниками міліції ГІМОП «Беркут» виявлено громадянина, який поводив себе агресивно, своєю поведінкою підбурюючи натовп до порушення громадського порядку. В зв’язку з чим, вказаного громадянина працівниками міліції ПМОП «Беркут» супроводжено до службового автобуса д.н.з. 09-28 (на синьому фоні), для проведення профілактично-роз’яснювальної бесіди щодо недопущення останнім порушень громадського порядку та правил поведінки під час прийнятгя участі у мирному зібрані, після чого його відразу відпущено.

Під час проведення зазначеного зібрання порушень громадського порядку не допущено, права громадян не обмежувались, ніхто з учасників зібрання працівниками міліції не затримувався, на дії працівників міліції ніхто не скаржився. Працівники міліції діяли в межах чинного законодавства.»

Департаментом Державної служби охорони при МВС України: «Підрозділи Державної служби охорони при МВС України в описаних Вами подіях 15.04.2013 участі не брали.»

Управління державної охорони України: «Військовослужбовці Управління державної охорони України в охороні мирної акції громадських активістів, яка проходила 15 квітня 2013 року з 09.30 до 11.00 у смт. Нові Петрівці (вул. Івана Франка, 9), Вишгородського району, Київської області, задіяні не були.»

Висновки та рекомендації:

Отже, жоден із вказаних правоохоронних органів не підтвердив, що група осіб у чорному є його співробітниками.

Водночас, Департамент громадської безпеки та ГУМВС України в Київській області та кілька разів описує дії працівників міліції ПМОП «Беркут», які, як випливає із наявних у групи громадського спостереження «ОЗОН», здійснювали виключно «люди в чорному».

Наприклад, “З метою попередження порушення правопорядку працівники ПМОП “Беркут” локалізували зазначену особу, відвели її до службового автотранспорту…”; “Вказаного громадянина працівниками міліції ПМОП «Беркут» супроводжено до службового автобуса д.н.з. 09-28 (на синьому фоні)” (Додаток 2).

Ситуація використання групи невідомого підрозділу правоохоронних органів без можливості їх ідентифікації є грубим порушення чинного законодавства. Зокрема, Закону України «Про міліцію», Наказ МВС України «Про затвердження Правил носіння форменого одягу та знаків розрізнення особами начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ, військовослужбовцями спеціальних моторизованих військових частин міліції внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України», Наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України» тощо.

Також п.123 Керівних принципів по свободі мирних зібрань БДІПЛ ОБСЄ закріплює: «слід, щоб співробітників поліції легко було відрізнити, включаючи особисті розпізнавальні знаки. На форменому одязі та (або) головних уборах співробітники поліції повинні мати або носити будь розпізнавальні знаки (наприклад, таблички з ім’ям або номером), причому вони не мають права знімати або приховувати такі розпізнавальні знаки або перешкоджати іншим особам читати такі знаки під час зборів.»

Група громадського спостереження «ОЗОН» вимагає від МВС України провести службову перевірку за викладеними вище фактами та встановити, працівниками якого правоохоронного органу виступають неідентифіковані «люди в чорному». А також зобов’язати особовий склад МВС Украни, що здійснює охорону громадського порядку у форменому одязі, мати розпізнавальні знаки підрозділів (шеврони встановлего зразку).

У разі, якщо означені особи належить до особового складу МВС України розглянути питання щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності за незаконні дії під час мирного зібрання.

 Поділитися