MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Моніторинг Омбудсмена виявив низку системних недоліків у діяльності харківської міліції

30.05.2013   
Учасники моніторингу виявили низку системних недоліків у діяльності органів внутрішніх справ (ОВС), які негативно впливають на стан дотримання прав людини.

Учасники моніторингу виявили низку системних недоліків у діяльності органів внутрішніх справ (ОВС), які негативно впливають на стан дотримання прав людини.

Як повідомляє сайт Асоціації УМДПЛ, з 25 по 27 травня 2013 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представниками громадськості відвідали органи та підрозділи, підпорядковані ГУМВС України в Харківській області. За погодженням з керівництвом ГУМВС у роботі моніторингової групи взяли участь представники галузевих служб обласного управління міліції.

У ході відвідувань вивчався стан дотримання прав людини в діяльності ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) об’єднаної спеціальної установи Харківського міського управління, Московського райвідділу міста Харкова, Харківського райвідділу та ІТТ, підпорядкованого цьому райвідділу.

Учасники моніторингу викрили низку системних недоліків у діяльності органів внутрішніх справ (ОВС), які негативно впливають на стан дотримання прав людини. Зокрема, було виявлено:
- тримання осіб у приміщеннях ОВС за відсутності законних підстав;
- тривале тримання затриманих осіб у приміщеннях, не передбачених для такого тримання;
- неналежний облік осіб, які перебувають у приміщеннях ОВС, та внесення з цього приводу завідомо недостовірної інформації до відповідних журналів;
- неналежне ведення документації з питань надання безоплатної правової допомоги затриманим особам;
- незаконне дактилоскопіювання громадян;
- ненадання затриманим особам копій протоколів про затримання з роз’ясненням їх прав і обов’язків;
- внесення до процесуальних документів недостовірних відомостей про фактичний час затримання осіб;
- незадовільна організація роботи зі зверненнями громадян, занесеними до книги скарг та пропозицій.

За результатами аналізу та узагальнення всієї зібраної в ході моніторингового візиту інформації Уповноваженим з прав людини буде прийнято рішення щодо подальшого реагування.

Члени моніторингової групи відмітили також позитивні аспекти в діяльності відвіданих ОВС, зокрема, на виконання рекомендацій Уповноваженого з прав людини за результатами попередніх відвідувань (26.09.2012 та 09.03.2013) були значно покращені умови тримання в об’єднаній спеціальній установі. Зокрема, місткість камер приведена у відповідність до національних та міжнародних стандартів. Передбачена нормативними вимогами документація з питань затримання осіб працівниками патрульної служби ведеться належним чином. У відповідність до національних та міжнародних стандартів приведені також кабінети слідчих і адвокатів, медичний ізолятор, душові та інші допоміжні приміщення, передбачені нормативними вимогами.

Працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини відвідали також Харківський слідчий ізолятор, який знаходиться у підпорядкуванні управління Державної пенітенціарної служби України. У СІЗО були опитані особи, які зверталися зі скаргами до Уповноваженого з прав людини та народних депутатів України з приводу катувань та інших видів неналежного поводження. За фактами, викладеними у скаргах, зібрані відповідні матеріали, які опрацьовуються.

 Поділитися