MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Забезпечення прав людини має стати головним у конституційному процесі - Селіванов

21.06.2013    джерело: www.ukrinform.ua
"Ми не можемо говорити в повній мірі, що Конституція цілком забезпечує формулу правової держави. Ми не можемо сприймати все те, що ми писали в Конституції, без розуміння того, що ж про це думає наше суспільство. Воно згодне з нами?", - відзначив Селіванов.
Забезпечення прав і свобод людини має стати головним у конституційному процесі в Україні, оскільки на сьогоднішній день не можна сказати, що діюча Конституція забезпечує в повній мірі права громадянина, зокрема за доступністю до судів. Таку думку в коментарі журналістам в Ялті висловив постійний представник Верховної Ради України в Конституційному суді України (КСУ), член Конституційної Асамблеї (КА), академік Анатолій Селіванов, передає кореспондент Укрінформу. "Ми не можемо говорити в повній мірі, що Конституція цілком забезпечує формулу правової держави. Ми не можемо сприймати все те, що ми писали в Конституції, без розуміння того, що ж про це думає наше суспільство. Воно згодне з нами?", - відзначив Селіванов. Він повідомив, що під час засідання КА в п’ятницю буде порушувати це питання. "На Конституційній Асамблеї я буду виступати за перегляд цієї абстрактної формули, яка поки не підтверджена фактично", - сказав Селіванов. За його словами, зокрема, ефективність конституційного правосуддя в Україні потребує модернізації. "Має бути верховенство права, щоб суди загальної юрисдикції не були відмінні від конституційного правосуддя і займали іншу позицію", - підкреслив Селіванов. "Конституція зобов’язує суди, зобов’язує конституційне правосуддя забезпечити доступ, але тут не завжди виходить, щоб суди діяли так, як зобов’язує закон", - відзначив він. Як повідомляло агентство, в Ялті проходить міжнародна конференція "Питання захисту прав людини і громадянина органами конституційної юрисдикції в сучасних умовах" під егідою КСУ спільно з Європейською комісією "За демократію через право" (Венеціанська комісія), Німецьким Фондом міжнародної правової співпраці і Координатором проектів ОБСЄ в Україні. У роботі конференції беруть участь діючі судді Конституційного суду України і судді КСУ у відставці, постійні представники Президента України і Верховної Ради в КСУ, керівники і судді органів конституційної юрисдикції 17 держав.
 Поділитися