MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Шестеро безробітних на одну вакансію

16.07.2013   
Юрій Чумак
Основною проблемою сучасного ринку праці залишається нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою праці, особливо для молоді.

Як повідомляє офіційний сайт Державної служби зайнятості, ситуація на ринку праці України характеризується постійним попитом на працівників сфери торгівлі та послуг, робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання обладнання та машин, кваліфікованих робітників.

Станом на 1 липня 2013 року кількість вакансій у базі даних державної служби зайнятості становила 78,7 тисячі.

Проте, як вимушена визнати Державна служба зайнятості, основною проблемою сучасного ринку праці в Україні залишається нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою праці, особливо для молоді.

У середньому на 1 вакансію претендує 6 осіб. При цьому, якщо серед кваліфікованих робітників претендентів на вакансію в середньому 4 особи, то серед законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів та кваліфікованих робітників сільського господарства – 9 осіб.

На 1 липня 2013 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні становила 465,3 тис. осіб, з яких більше ніж половину складали жінки, 41% – молодь віком до 35 років, кожен третій належав до осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні, 37% зареєстрованих безробітних були сільськими мешканцями. 360,3 тис. осіб наразі отримують допомогу по безробіттю.

З травня 2013 року розпочалася видача ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці для осіб, старших від 45 років. Протягом травня-червня 2013 року ваучер на навчання та підвищення кваліфікації отримали 2073 громадянина.

За останніми оприлюдненими даними Державної служби статистики України, рівень безробіття населення віком 15-70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці, знизився з 8,4% (у І кварталі 2012 р.) до 8,0% економічно активного населення.

Щоправда, наведена статистика Державної служби зайнятості не містить інформації щодо кількості осіб, які працюють за скороченим графіком через незавантаженість виробництва або взагалі безробітні, але не стали на облік у центрах зайнятості через зневіру у можливості знайти у такий спосіб гідну роботу.

До речі, за інформацією 4-ї щорічної доповіді з питань міграції та притулку, оприлюдненої Європейською Комісією 17 червня 2013 р., українці посіли 1 місце в світі за кількістю мігрантів до Європейського Союзу. При цьому останнім часом 26% посвідок на проживання у країнах ЄС нашим співгромадянам видавалися у зв’язку з роботою 

 Поділитися