MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кожен український суддя порушив права щонайменше чотирьох громадян!

24.07.2013   
Степан Терновий

Результати дослідження Центру політико-правових реформ свідчать: на одного суддю в Україні припадає чотири скарги.

У 2011-2012 роках на українських суддів надійшло 28839 скарг, за наслідками їхнього розгляду до відповідальності було притягнуто 287 осіб. Про це свідчать результати моніторингового дослідження дисциплінарної практики Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції, проведеного Центром політико-правових реформ.


За даними дослідження, впродовж 2011-2012 рр.. у Вищу кваліфікаційну комісію суддів надійшло 28839 скарг і заяв щодо поведінки суддів (за виключенням тих, що надійшли повторно).


Враховуючи, що, станом на 1 січня 2013 року в Україні налічувалося 8214 суддів, в середньому на одного суддю припадало майже по чотири скарги.

За цими скаргами в 2011-2012 рр.. 287 суддів отримали догани і були притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а щодо 23 суддів були внесені подання на звільнення за порушення присяги.

Тобто, в середньому лише одна скарга зі ста досягала мети.

Як повідомив на прес-конференції за підсумками дослідження заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, найчастіше рішення про дисциплінарну відповідальність стосувалися суддів місцевих судів, і лише в незначній мірі - апеляційних.

"Якщо намалювати портрет типового судді-порушника, то це суддя місцевого загального суду, обраний безстроково, що перевантажений справами і не поспішає їх розглядати, а також не гребує ігноруванням вимогою процесуального закону", - сказав він.

За словами Куйбіди, головними підставами для притягнення до дисциплінарної відповідальності, які застосовувалися до суддів, є порушення терміну розгляду справ, а також істотне порушення норм процесуального права.

 Поділитися