MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Незаконне засекречування генплану Тернополя буде розглядатись в Євросуді з прав людини

25.07.2013    джерело: www.cityplan.in.ua
Це вже друга заява, подана СЦГІ до Європейського суду з прав людини про порушення права на доступ до публічної інформації. Попередня заява стосувалася Миколаївської міської ради.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) подав до Європейського суду з прав людини скаргу на визнання неправомірним засекречування генерального плану Тернополя. Порушником права на доступ до публічної інформації стала Тернопільська міська рада.

Підставою для звернення до суду стала відмова міської ради у відповідь на інформаційний запит Східноукраїнського центру громадських ініціатив надати для ознайомлення Генплан міста.

Запит на доступ до Генплану громадська організація направила до міськради ще у 2009 році, коли Центр здійснював моніторинг доступності генеральних планів міст. У тому ж 2009 році Центр отримав відмову. Міськрада заявила, що Генеральний план Тернополя не є актом органу місцевого самоврядування.

Рішення Тернопільської міської ради не надавати Генплан для ознайомлення громадські активісти оскаржили у суді.

«Генплан визначає безліч важливих аспектів життя людей у місті. Це і допустимі види забудови територій, і забезпечення охорони навколишнього середовища, і збереження культурної спадщини, і виділення територій для розміщення житла. Майбутнім інвесторам документ допоможе краще зрозуміти бізнес-можливості міста, а новим мешканцям – оцінити привабливість населеного пункту для проживання. Тому, для громади мати доступ до генплану просто необхідно», - пояснює юрист Центру Вадим Сабінін.

Свою неготовність зробити документ доступним для громадян міськрада підтвердила і у судах інших інстанцій.

«На жаль, система українського правосуддя захищає чиновників, які порушують право громадян на інформацію, тому ми були змушені звернутися за захистом свого права звернутися до Європейського суду з прав людини. Будемо вимагати визнати засекречування Генерального плану Тернополя неправомірним і змусимо міську раду зробити документ доступним для мешканців міста», - говорить про план дій голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Це вже друга заява, подана Центром до Євросуду з прав людини. Перше подібне звернення декількома місяцями раніше СЦГІ подав проти Миколаївської міської ради.

 

З усіма наданими відповідями та судовими рішеннями щодо оприлюднення Генерального плану Тернополя можна ознайомитися на http://cityplan.in.ua/cities/view/272.

 

 

Контакти:

Бондар Аліна
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
тел. 099 932 36 73
e-mail: [email protected]

 

***

Діяльність відбувається у рамках моніторингу проекту «Через доступ до генпланів – до містобудуваннябез корупції» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

 Поділитися