MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна – лідер за кількістю довічно-засуджених

06.08.2013   
Юрій Нужний
Україна встановила сумний рекорд: обігнала Росію за кількістю довічно засуджених. У нас їх на сьогодні налічується 1845.

Україна встановила сумний рекорд: обігнала Росію за кількістю довічно засуджених. У нас їх на сьогодні 1845, а в РФ – 1841. І це при тому, що всього засуджених в нашій країні близько 140 тисяч, а в Росії – понад 800 тисяч.

Як повідомляє «Сегодня», довічників в Україні стає все більше. У середньому за рік додається близько 100 осіб. Зараз місць їх утримання вже 18, і все одно приміщень не вистачає. Нині треба вивезти з різних СІЗО понад 200 осіб, чиї вироки про довічне ув’язнення набули чинності. Але вивозити їх поки нікуди.

Засуджений довічно після відбуття 20 років покарання може подати прохання про помилування. Якщо помилують, то йому довічне ув’язнення замінюється на певний термін – не менше 25 років.

Наразі жодного довічника ще помилували, хоча прохання до Адміністрації президента надходять з 2011 року. Серед правників тривають суперечки, від якого моменту відраховувати ці 25 років. Багато хто вбачає, що від моменту початку відбування покарання, але є й такі, хто вважає, що з моменту помилування (тоді разом виходить мінімум 45 років ув’язнення). Але в кожному разі на ці 25 років після помилування поширюються всі пільги, покладені засудженому, включаючи умовно-дострокове звільнення.

Україна зараз – єдина з країн СНД, де довічне ув’язнення поширюється на жінок. У відповідному законі РФ прописано, що довічне ув’язнення не застосовується до жінок, неповнолітніх і чоловіків старше 60 років. У нас не можна засуджувати довічно осіб, що вчинили злочини, маючи вік до 18 і старше 65 років.

В Україні 23 засуджених довічно жінки, всі вони відбувають покарання у спеціальному секторі на території знаменитої Качанівської колонії (№ 54) у Харкові. Сидять вони не в камерах, а в кімнатах, і у них не максимальний, як у чоловіків, а середній рівень безпеки (що дає право і на тривалі побачення, та інші пільги).

У чоловіків-довічників – тільки короткострокові побачення від 2 до 4 годин і лише раз на квартал. Зате телефонні дзвінки і посилки – без обмежень.

Свого часу готувався законопроект, щоб до жінок довічне ув’язнення не застосовували. Але його відхилили з тих міркувань, що, мовляв, гендерна політика передбачає рівність статей в усьому, і в цьому питанні – теж...

 Поділитися