MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підобліковим КВІ – безоплатну правову допомогу

11.09.2013   
Георгій Кобзар
Нещодавно у Чугуївському міжрайонному відділі кримінально-виконавчої інспекції Харківської області відбувся прийом з правових питань для осіб, засуджених до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Робота приймальні «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи (ЧПГ), що здійснюється з липня минулого року, надала можливість малозабезпеченим верствам населення м. Чугуєва та Чугуївського району отримувати кваліфіковану безоплатну правову допомогу та відновлювати порушені права.

Але потреба у такій послузі залишається нагальною. Підтвердженням тому стало звернення до ЧПГ з боку керівництва Чугуївського МРВ КВІ щодо організації правових прийомів громадян для осіб, засуджених до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Як відомо, означені покарання є альтернативою тюремному ув’язненню. Суди призначають їх тим, хто вчинив нетяжкий злочин та на кого ще є надія на виправлення без відправлення до колонії. При цьому суд встановлює випробувальний термін, протягом якого умовно засуджений повинен своєю поведінкою довести своє виправлення.

Відповідно до чинного законодавства, виконання більшої частини покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, покладається на підрозділи кримінально-виконавчих інспекцій Державної пенітенціарної служби України.

Чугуївський міжрайонний відділ кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області постійно працює над тим, щоб створити необхідні умови для осіб, які перебувають на обліку в КВІ, задля того, аби вони стали на шлях виправлення, та проводить із ними соціально-виховну й психологічну роботу із залученням державних, громадських, благодійних організацій.

Саме в рамках такого співробітництва 30 серпня 2013 р. у приміщенні Чугуївського МРВ КВІ відбувся прийом підоблікових осіб, організований «Центром правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи. Безоплатні юридичні консультації громадянам надавав голова ЧПГ, член Харківської обласної спостережної комісії Роман Лихачов.

Того ж дня, з метою подальшого здійснення спільних заходів Чугуївського МРВ КВІ та «Центру правової інформації та консультацій» ЧПГ, між сторонами була підписана Угода про співпрацю.

Підписи під документом поставили начальник Чугуївського міжрайонного відділу КВІ підполковник внутрішньої служби Сергій Москаленко та правозахисник, координатор «Центру правової інформації та консультацій» ЧПГ Юрій Чумак.

Сторони, керуючись принципами верховенства права, соціального діалогу, взаємної відповідальності та дотримання визначених Угодою домовленостей, уклали цей договір щодо того, що представники ЧПГ будуть регулярно здійснювати особистий прийом з правових питань для громадян, які перебувають на обліку в Чугуївському МРВ КВІ, надавати їм первинну консультацію, що включає інформацію про найбільш ефективні способи вирішення правової проблеми, а також сприятимуть правоосвітнім заходам, що здійснюються Чугуївським МРВ КВІ. У свою чергу, працівники КВІ налагоджуватимуть організацію проведення спільних прийомів громадян із залученням членів ЧПГ.

По закінченні заходу Сергій Москаленко зазначив, що означена Угода відкрила нову сторінку у взаємодії місцевого КВІ та громадянського суспільства.

А член Харківської обласної спостережної комісії Роман Лихачов зауважив, що особи, які перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції, не тільки вимагають постійної уваги й контролю, але також потребують підтримки з боку держави й громадськості. Він запевнив, що «Центр правової інформації та консультацій» ЧПГ буде надійним партнером для КВІ у правоосвітній роботі з громадянами.

Довідка: Центр правової інформації та консультацій у місті Чугуєві та Чугуївському районі працює на базі Чугуївської правозахисної групи, за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

 Поділитися