MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лікарі Харкова та Києва скаржаться на терор з боку керівництва

16.09.2013   
Степан Терновий
«ми знаємо про труднощі в реформуванні галузі, вони відбуваються через діяльності головних лікарів та адміністрації на місцях....»

Драматична ситуація склалася у місті Харкові, де в обласному центрі екстреної медичної допомоги на сьогоднішній день звільнилося вже 80 працівників. З повідомлення співробітника Харківської швидкої допомоги активного профспілкового активіста Віталія Білоуса стало відомо, що умови роботи погіршуються до неможливості, бригад катастрофічно не вистачає, медиків просто експлуатують як хочуть, великий наплив дзвінків, а автотранспорт та обладнання залишає бажати кращого.

Є інформація, що звільнені співробітники найчастіше пишуть заяви «за власним бажанням», а у тих, хто намагався написати в заявах про невідповідні умови праці, виникали проблеми з документами та працевлаштуванням на інше місце роботи.
Також Віталій повідомив, «... негативних фактів досить багато , всі вони викладені у відповідних заявах і відправлені до прокуратури та Міністерства охорони здоров’я України. Поки реакція нульова ... »

 

Колега Віталія,  лікар Київської станції швидкої допомоги, Голова Незалежної профспілки працівників екстреної (швидкої) медичної допомоги Максим Іонов сповіщає: «Мені пощастило побувати на одній з нарад, де головний лікар із пронизливою наполегливістю заявив, що « – ми нікого не тримаємо і утримувати не збираємося, кому до снаги, можуть йти працювати касирами в магазин «Сільпо» ... » . При цьому він озвучив заробітну плату лікарів і фельдшерів , яку ні я , ні мої колеги ніколи не отримували. Можливо, нам держава і дає зарплату понад 4 тисяч гривень , але покарання та відрахування з нашої «кровної» надбавки за інтенсивну працю регулярно знімаються. У підсумку на руки доходить – прожитковий мінімум».

Суттєва надбавка до заробітної плати, про яку сповіщено на початку 2013 року, як стверджує пан Іонов, виявилась рекламним трюком: «Як було заявлено, вже розроблені формули за якими 20% з 40% будуть вираховувати з використанням терміну «індивідуальні показники в роботі», який не прописаний ні в Законі «Про екстрену медичну допомогу», ні в постанові Кабінету Міністрів, а придумана нашої адміністрацією. По суті, це виявиться ще одним інструментом тримання працівників «на гачку»

Пан Максим розповідає, що нього зняли 50 % надбавки, за те, що він надавав допомогу дитині п пажкому стані в приймальному відділенні лікарні, що на думку адміністрації було порушенням трудової дисципліни. «Я повинен був кинути дитину на очах у батьків і своїх колег, розвернутися і виїхати.», – каже пан Іонов і продовжує: «Наказ про моє покарання був підписаний заднім числом, коли я пішов у відпустку. Зате ставити крапельниці чиновникам та здійснювати перевезення за домовленостями з начальством ми повинні по 2 години і більше...»

Інший приклад, ще більш скандальний, розбирався на рівні колегії головного управління охорони здоров’я міста Києва. Це історія про надання допомоги громадянці Росїі. В неї була кровотеча і через це довелося посадити літак в аеропорту «Бориспіль». За порятунок життя цій жінці, лікаря Н. підстанції № 9 покарали доганою, а це зняття всіх надбавок і премій на цілий рік. В результаті чого цей лікар потрапив до лікарні з порушенням ритму серця. На цей час він оформлює інвалідність. Серівльна профспілка лікаря підтримати відмовилася  через те, що наказ про догану йому був підготовлений раніше. Але навіть колегія ГУОЗ Києва на цю ситуацію ніяк не вплинула, оскільки - «мафія безсмертна», – зітхає Максим Іонов, – «То ми маємо надавати допомогу людям, чи займатися приписками, що вклалися в 10 хвилин?»
 
Завершив свою сумну розповідь про стан справ у столичній "швидкій" Максим Іонов такими словами: «... нещодавно я брав участь у засіданні громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України, де виступав один із заступників міністра, який на критику у бік реформи відповів: «ми знаємо про труднощі в реформуванні галузі, вони відбуваються через діяльності головних лікарів та адміністрації на місцях....»
 
За матеріалами  innocentsua

* * *

Можна тільки порадіти, що вище керівництво МОЗ знає ситуацію. Тільки от, чому знаючи її, воно нічого не робить, чому воно її не виправляє? Натомість же продовжує ПіАр’ити реформу, яку важко назвати гуманною, – як по відношенню до лікарів, так по відношенню і до пацієнтів. 

 Поділитися