MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мінрегіон скасував гриф ДСК на великомасштабних картах та планах міст

19.09.2013   
Георгій Кобзар
Міністр виключив великомасштабні карти та плани із Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

16 вересня 2013 року міністр Геннадій Темник виключив великомасштабні карти та плани із Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Відповідно до наказу міністра №452, більше не є службовою інформацією топографічні, цифрові карти, фотокарти масштабів 1:10 000-1:50 000, а також плани міст масштабу 1:10 000 – 1: 20 000 (незалежно від форми та виду носія інформації). Виключені зі списку службової інформації відомості про координати геодезичних пунктів на території України.

За рішенням позачергової колегії Мінрегіону, що відбулася 17 вересня 2013 р., вказані зміни будуть доведені до місцевих органів влади та підвідомчих проектних та науково-дослідних інститутів.

Зміни у Переліку службової інформації міністерства є наслідком врахування експертних пропозицій за результатами громадської експертизи діяльності Мінрегіону України, яку проводила громадська організація «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» у 2011-2013 роках.

«Включення великомасштабних карт та планів до Переліку службової інформації Мінрегіону України довгі роки було підставою для накладення грифу «ДСК» на картографічну складову генпланів. У свою чергу, це робило містобудівну документацію недоступною для громадян. Ухвалені владні рішення є правовою підставою для того, аби проектні інститути, які розробляють генплани, зняли гриф «ДСК» з відповідної документації. Спільно із зацікавленими громадськими організаціями ми будемо контролювати цей процес і домагатися, аби він відбувся в стислі терміни», – так прокоментував заходи, задіяні Мінрегіоном під тиском громадськості, голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

Нагадаємо, 27.10.1998 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1893, якою затвердив «Інструкцію про порядок роботи з документами, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави». Саме таким документам надавався гриф ДСК, а допуск до них змогли отримати тільки ті, хто мав допуск до секретних документів згідно із Законом «Про державну таємницю». З 07.09.2011 р. у тексті Постанови слова «конфіденційна інформація, що є власністю держави» у всіх відмінках замінено словами «службова інформація» у відповідному відмінку згідно з постановою КМУ №938.

Вочевидь, це було зроблено для приведення у відповідність до нової редакції Закону України «Про інформацію», що поділяє інформацію з обмеженим доступом на 3 категорії:

а) конфіденційну інформацію,

б) таємну інформацію,

в) службову інформацію.

А ст. 9 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що до службової інформації може належати, окрім зібраної в процесі оперативно-розшукової, контрозвідувальної діяльності та у сфері оборони країни, лише інформація, що міститься в документах суб’єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов’язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень.

Очевидно, що не до однієї з вищеперелічених категорій великомасштабні карти та плани не відносяться. Приховувати їх з метою захисту оборони країни немає ніякого сенсу, адже у такому масштабі будь-які об’єкти є цілковито видимими з космосу, їх можна розгледіти навіть на картах Google.

 Поділитися