MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу

26.09.2013   
Реакція Центру на знищення в Харкові меморіальної дошки Юрія Шевельова

Знищення у Харкові меморіальної таблиці Юрія Шевельова виявило глибинну хворобу українського суспільства.

Справедливо буде охарактеризувати цю ганебну акцію як антиукраїнську: на жаль, лише в нашій державі можливий такий патологічний феномен, як відверта зневага правлячої еліти до народу, коштом якого вона благоденствує, до його культури та прав тих громадян, які по-іншому бачать минуле та мають інші вартості.

Згадана акція виявляє також глибинний антидемократизм не лише безпосередніх її замовників, тобто харківської обласної та міської влади, а й керівництва нашої держави, яке надає цій владі необхідне політичне прикриття. Ігнорувати думку інтелектуалів Харкова та усієї України в такий брутальний та цинічний спосіб може тільки влада, яка глибоко зневажає це суспільство.

Нарешті, увесь цей шабаш харківських українофобів виявляє їхнє глибоке безкультур’я. Він викликає з непам’яті демонів минулого, які руйнували безцінні культурні пам’ятки, обставляючи цей вандалізм «рішеннями законної влади». Неймовірно, що ці демони можуть так вільно сіяти зло в нинішній Україні.

Ніхто не вилікує українське суспільство, крім нас самих. Всі члени Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу вимагають негайного розслідування інциденту, покарання винних, відшкодування втрат ініціаторам встановлення меморіальної дошки, майнові права яких були брутально порушені невідомими крадіями мистецького артефакту при цілковитій бездіяльності правоохоронців. Ми також вимагаємо усунення з посади голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна, під політичним патронатом якого відбувся явний злочин. Межу допустимого в цивілізованій державі ними перейдено – має наступити час відповідальності перед народом України.

Ми звертаємось до всіх наукових, громадських і політичних інституцій не мовчати у цей вирішальний момент і спрямувати до керівництва держави свій протест. Йдеться навіть не про честь і добре ім’я славного сина України – Юрія Шевельова. Йдеться вже про честь і добре ім’я всієї України.

 

Мирослав Маринович,

Президент Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу

 Поділитися