MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Freedom House: Свободи в Інтернеті поменшало

03.10.2013   
Степан Терновий

У багатьох країнах були прийняті закони, що обмежують свободу самовираження онлайн в спробі встановити контроль над соціальними мережами.

За останній рік свобода в Інтернеті погіршилася, а активісти змушені шукати нові шляхи протистояння репресіям. До таких висновків прийшли експерти правозахисної організації Freedom House у своїй доповіді «Про свободу в Мережі 2013», який складається щорічно.

Нові закони, спрямовані на контроль веб-контенту, і почастішали арешти користувачів соціальних мереж призвели до того, що рівень свободи в Інтернеті знизився, відзначається в доповіді.

Freedom House проаналізувала онлайн-тренди в 60 країнах, вивчивши перепони на шляху доступу до Інтернету, закритість контенту і порушення прав користувачів.

Директор проекту Санджи Келлі розповіла, що уряди з більшою увагою спостерігають за тим, хто і що пише в Інтернеті, з метою виявлення методів впливу на них.

В організації зазначають, що головним трендом минулого року стало посилення інтернет-стеження. Експерти визначили, що більше половини країн, де проводилася наукова робота, розширили технічні програми стежень, також зміцнили цей аспект правового поля. У доповіді також говориться, що в багатьох країнах були прийняті закони, що обмежують свободу самовираження онлайн в спробі встановити контроль над соціальними мережами.

Доповідь «Про свободу в Мережі 2013» вказує, що в 34 країнах погіршився стан свободи Інтернету, включаючи В’єтнам, Ефіопію, Індію, США, та Бразилію.

Рейтинг Сполучених Штатів , які раніше входили до групи країн з високим рівнем інтернет-свободи, впав у зв’язку з програмами електронного стеження Агентства Національної Безпеки, про яких світу розповів колишній підрядник ЦРУ Едвард Сноуден. Однак США залишилися в п’ятірці лідерів з найвищою свободою в Інтернеті.

У доповіді також називаються найбільш часті типи інтернет-контролю - від блокування і фільтрування до фізичних нападів на людей. Згідно з інформацією Freedom House, користувачі Інтернету були атаковані або піддавалися тортурам, часто після оприлюднення інформації про порушення прав людини.

У деяких країнах була помічена практика найму онлайн-коментаторів для маніпулювання дискусією шляхом дискредитації політичних опонентів , поширення пропаганди і захисту державної політики.

За матеріалами Голосу Америки.

 Поділитися