MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Націоналістичні заворушення в Москві

14.10.2013   
Ольга Гончарова, Харківська правозахисна група
Інформаційно-аналітичний Центр «Сова» - про націоналістичні заворушення і погроми в московському районі Бірюльово

13 жовтня 2013 в Москві в районі Західне Бірюльово відбулися масові вуличні заворушення. Натовп місцевих жителів за участю націоналістів та футбольних фанатів влаштував погроми в торговому центрі «Бірюза» і на місцевій овочевій базі, які вдалося припинити тільки силами ОМОНу. Приводом для заворушень стало вбивство місцевого мешканця Єгора Щербакова начебто вихідцем з Кавказу.

У ніч на 10 жовтня в Востряковському проїзді на вулиці був убитий 25-річний Єгор Щербаков. Злочинець, імовірно уродженець Кавказу або Центральної Азії, напав на місцевого жителя з ножем. Молодий чоловік помер на місці на очах своєї дівчини. Увечері на місці злочину зібралися місцеві жителі і родичі вбитого. На зустріч приїхав заступник начальника УВС по Південному округу А. Ю. Половинка, який пообіцяв розібратися в ситуації і знайти злочинця.

Поліцейські з тих пір провели обшуки, в тому числі в місцях компактного проживання іноземців, а також у кафе, ресторанах і саунах. Було затримано 87 осіб за порушення міграційного законодавства (один із затриманих перебував у федеральному розшуку). Але вбивця поки не знайдений.

Увечері 12 жовтня в Бірюльово відбувся стихійний мітинг, що зібрав близько 40 осіб. Місцеві жителі прийшли до будівлі районного відділу поліції з вимогами знайти вбивцю, посилити міграційне законодавство, закрити розташовану неподалік овочеву базу (яка і раніше викликала протести жителів). Вночі район патрулювали націоналісти, відбулося кілька сутичок з поліцією.

Увечері 13 жовтня на другий «народний схід», поруч з будинком, біля якого був убитий Щербаков, зібралося кілька сотень людей. В основному - молоді люди у спортивному одязі і з закритими обличчями. Об’єднання «Русские» з право радикального сегменту Інтернету закликало «всіх небайдужих» приєднатися до сходу.

Присутні заявляли, що вбивця ймовірно «працював недалеко, продавцем в магазині в «Бірюльово-Товарний», а всі проблеми від місцевої «овочевої бази».

Серед мітингувальників був помічений один з лідерів «Русских» Олександр Бєлов, який закликав організувати ініціативну групу. Далі до мітингувальників підійшов голова управи Західне Бірюльово Віктор Легавін, на адресу якого лунали вигуки «Йди!».

Після цього близько 600 осіб з криками «Русские, вперед!» і «Мы русские, мы дома!» рушили в бік місцевого торгового центру «Бірюза». З натовпу, що йшов по дорозі, хтось кинув саморобний вибуховий пакет на територію управи. Діставшись до торгового центру, група вишикувалася на парковці.

Кілька людей напали на чоловіка «кавказької зовнішності», що перевозив коробки з одягом, повалили його на землю і почали бити ногами. На щастя, чоловік зміг вивернутися та сховатися у будівлі магазину. Далі близько двадцяти осіб напали ще на одного працівника центру, притиснули його до дверей і почала бити. Постраждалого вдалося відбити охороні.

Крім того, учасники ходи напали на уродженця Середньої Азії, який намагався втекти від них і перелізти через трубу теплоцентралі, але його стягнули на землю. Як мінімум один удар завдав координатор руху «Русские» Олександр Амелін.

Погромники почали пробиватися всередину торгового центру, штовхали двері, охорона намагалася зміцнити їх залізними балками, але в підсумки натовп розбив двері і увірвався всередину. Протестуючі кинули у вікно димову шашку, побігли по магазинах, розбиваючи вітрини, перевертаючи прилавки й манекени, викрикуючи ксенофобські гасла. Більшість продавців встигли вибігти з будівлі через задні двері. Частина погромників кинулися їх переслідувати, на щастя, безуспішно. Переслідувачі повернулися назад і кинули в двері будівлі ще кілька димових шашок. Біля входу в «Бірюзу» зібралося більше тисячі місцевих жителів, включаючи дітей шкільного віку. Один зі школярів покликав приятеля «підемо хачів бити швидше!». Один з учасників акції продемонстрував ніж сидів в маршрутці пасажиру «кавказької зовнішності».

До торгівельного центру приїхало п’ять автобусів з бійцями ОМОН, які спочатку не вживали ніяких дій і навіть не виходили з транспорту. Далі омонівці перекрили вхід в будівлю магазину, увірвалися в натовп, вивели деяких погромників і відвели їх в автобус. Поліція пройшла площею перед торгівельним центром «Бірюза» і видавила присутніх на проїжджу частину Булатніковської вулиці.

Автобус із затриманими погромниками спробувала відбити натовп, вигукуючи «вы против русских!», «Вы за чурок». Поліцейські кийками відганяли натовп, у відповідь в них полетіли пляшки і палиці. Люди спробували побудувати барикади зі сміттєвих баків і машин на шляху автобуса, але автобусу вдалося виїхати.

Далі близько 800 осіб попрямувало у бік овочевої бази, яку місцеві жителі вважають головним місцем роботи мігрантів.

Поліція намагалася зупинити рух кілька разів. По дорозі протестуючі відламували дзеркала у припаркованих автомобілів, перевертали їх, скандуючи «Мы русские, мы дома!». ОМОН встав в оточення, натовп попрямував далі по вулиці Подільських курсантів. Дістатися до входу на базу змогли у результаті близько ста чоловік, решту відтіснила поліція. По дорозі були розламані ворота майстерні шиномонтажу.

Погромники вибили залізні ворота овочевої бази, увірвалися на територію і влаштували там погром. На виході з бази поліція спорудила живий коридор. Після цього почалися масові затримання.

Після овочевої бази частина погромників повернулася до торгового центру, біля якого відбулося ще кілька зіткнень з поліцією.

За даними МВС, в Бірюльово затримали близько 380 осіб. Затримували також членів націоналістичних груп, що їхали в Бірюльово. Кримінальну справу порушено за частиною 2 ст.213 КК (хуліганство, вчинене в групі). 14 жовтня 2013 двоє учасників заворушень затримано у кримінальній справі на 48 годин, на 70 складено адміністративні матеріали, їх зобов’язали з’явитися до суду.

За даними ЗМІ, 13 жовтня за медичною допомогою звернулися 20 осіб, включаючи шістьох бійців ОМОН, кілька людей було госпіталізовано.

Крім цього, Інтерфакс повідомляє, про напад на п’ятьох «азіатів» на заправці «Лукойлу», але, можливо, це напад і не пов’язаний з описаним вище.

14 жовтня 2013 в ході профілактичного рейду на овочевій базі було затримано 1200 осіб. Поліція виявила на території самої бази автомобіль, в салоні якого знаходилися декілька мільйонів рублів, три травматичних пістолета, два ножі та бейсбольна бита.

У цей же день Росспоживнагляд закрив овочеву базу.

За матеріалами Інформаційно-аналітичного Центру «Сова»та сайту http://hro.org

 

14.10.2013

 

 Поділитися