MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення Конгресу національних громад України з приводу загрози ліквідації Інституту сходознавства

01.11.2013   
Це ганьба, що несе не лише наукові втрати, а й іміджеву поразку, адже у світовому сходознавстві цей крок буде оцінено вкрай негативно. Країна, що стоїть на порозі євроінтеграції, не може дозволяти собі подібних рішень.

Президенту України
Віктору Януковичу

Президенту Національної Академії наук України
Борису Патону

Голові Комітету з питань освіти і науки ВР України
Лілії Гриневич

Міністру освіти і науки України
Дмитру Табачнику

Звернення

Конгрес національних громад України висловлює глибоке занепокоєння з приводу загрози ліквідації Інституту сходознавства імені Агатангела Кримського НАН України.

Змушені нагадати, що за часів існування УРСР в системі вітчизняної Академії наук існувала лише одна історична установа – Інститут історії, зосереджена переважно на історії України. Усі дослідження з історії Сходу і Заходу було сконцентровано у Москві, а наукова провінція не мала права на самостійну позицію з цих питань. Так заперечувалася колосальна організаційна роль і науковий внесок фундаторів Української академії наук, що започаткували розвиток української науки за всіма сучасними напрямами світової науки, і серед них Михайла Грушевського й Агатангела Кримського, а також учених-сходознавців репресованих тоталітарним режимом.

Створений при активній участі учня А. Кримського всесвітньовідомого сходознавця Омеляна Пріцака в часи національного відродження і етнічного ренесансу інститут відновив сходознавчі студії, а це історія і культура Китаю, Ізраїлю, Турції та багатьох інших країн – сусідів і партнерів (в тому числі стратегічних) незалежної України. Інститут зосередив високого рівня науковий потенціал, набув заслуженого авторитету у науковому і експертному середовищі. Саме в цьому інституті захищалися молоді науковці, чий доробок становив великий інтерес національних громад України, чиїми історичними батьківщинами є країни Сходу.

Позбутися сьогодні академічної установи такого рівня і авторитету і передати її до складу організації, що існує лише два роки у досі не знаному в академічному середовищі статусі під ефемерною назвою Державна установа «Інститут всесвітньої історії Національної академії наук України», яка до того ж не має серед напрямів своєї діяльності сходознавчих студій, організації, знаної у невідомо наскільки вузькому колі, можна лише не розуміючи важливості і світового значення сходознавчих студій у країни, розташованій між Сходом і Заходом, не розрізняючи професіоналізм і спритність.

Це ганьба, що несе не лише наукові втрати, а й іміджеву поразку, адже у світовому сходознавстві цей крок буде оцінено вкрай негативно. Країна, що стоїть на порозі євроінтеграції, не може дозволяти собі подібних рішень.

До речі, керівник цієї установи пан Андрій Кудряченко 2000–2004 рр. очолював Інститут соціальних наук і міжнародних відносин Міжрегіональної академії управління персоналом, знаного на той час у світі осередку ксенофобії та антисемітизму.

Ми – організація, що представляє інтереси національних громад України, в тому числі і представників народів Сходу, закликаємо вас розібратися в ситуації, що цілком очевидно є інспірованою не науковими міркуваннями, і унеможливити таке рішення.

Конґрес національних громад України

 Поділитися