MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи є «вболіванням» стільців виривання?

05.11.2013   
Георгій Кобзар
Та демонстрація «натільного живопису» у вигляді свастик? Футбольні фанати харківського «Металіста» влаштували погром під час матчу у Полтаві, а також хизувалися татуюваннями у вигляді свастик.

Вболівальники харківського футбольного клубу «Металіст» не будуть присутні на матчі проти донецького ФК «Металург» 10 листопада. Таке рішення прийняло керівництво харківської команди після справжнього погрому, влаштованого ультрас «Металіста» на стадіоні Полтави після поєдинку з місцевою «Ворсклою» 3 листопада.

За даними міліції, до Полтави приїхало близько 2000 фанів з Харківської області на 23 автобусах, потягом та приватним транспортом.

Як повідомляє сайт ФК «Ворскла», фанати з Харкова перед грою відбирали шарфи з символікою полтавського клубу у підлітків та одиноких вболівальників – на очах у правоохоронців.

Щоправда, міліціянти інформують, що «бавилися» футбольні ультрас з обох боків: «Загалом до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство було притягнуто дві особи, одна з яких – полтавець, який спалив шарф з символікою харківської команди під час матчу, інший – харків’янин, який під час руху до стадіону в колоні вів себе агресивно та неадекватно реагував на зауваження працівників міліції».

Проте вже під час самого матчу харківські фанати розпалилися не на жарт. І ледь не запалили стадіон: вони виривали і підпалювали крісла, також фаєрами пошкодили бігові доріжки. Через це пожежні тричі брандспойтом гасили вогонь. Але один із секторів стадіону був повністю перетворений на руїни.

Крім того, серед фанатів «Металіста» затесалися молоді люди з фашистськими татуюваннями, які, казенною мовою міліції, «демонстрували символи часів нацистів».

Наразі адміністрація полтавського стадіону підраховує збитки. Ймовірно, відповідні матеріальні претензії будуть пред’явлені стороні порушників.

Тим часом «Металіст» сам вживає попереджувальних заходів: «Клуб, в якості реакції на ряд протиправних дій і провокацій з боку групи фанатів, скасовує виїзд вболівальників на матч 16 туру з донецьким «Металургом». Списки вболівальників приймаючій стороні від нашого клубу подаватися не будуть, а значить, згідно з регламентом змагань, гостьовий сектор залишиться порожнім», – йдеться в офіційній заяві ФК.

При цьому керівництво «Металіста» відзначило, що така поведінка вболівальників викликає невдоволення і стурбованість, негативно впливає на імідж клубу, а також може спричинити жорсткі дисциплінарні санкції з боку Прем’єр-ліги.

ФК закликав фанатів самих розібратися в події і оголосив про проведення власного розслідування. Також клуб у судовому порядку домагатиметься відшкодування з винних осіб суми штрафу, який буде накладений на ФК «Металіст» дисциплінарними органами Федерації футболу України.

Отже, хулігани, неофашисти та просто недоумки з числа осіб, які з дивних причин вважають себе «фанатами» «Металіста», зробили медвежу послугу клубу, за який нібито вболівають. Лідер вітчизняного чемпіонату не тільки зазнав відчутного удару по репутації, але й через можливі штрафні санкції має всі «шанси» втратити очки у футбольній першості, отже – й саму першість.

 Поділитися