MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Іржа корупції роз’їдає Україну

05.12.2013   
Юрій Нужний
Україна стрімко втрачає позиції за показниками сприятливості умов для ведення бізнесу в країні, адже державні установи та чиновники частіше вимагають від бізнесу сплати хабарів.
Організація Transparency International, яка стежить за рівнем корумпованості у світі, оприлюднила свій щорічний рейтинг – Індекс сприйняття корупції в 2013 році. У цьогорічному рейтингу Україна пасе задніх (144-е місце – поряд з Нігерією, Папуа-Новою Гвінеєю, Іраном, Камеруном і Центральноафриканською Республікою), набравши навіть на 3 бали менше, ніж минулого року. Рейтингову таблицю колишніх країн Радянського Союзу завершують Туркменістан і Узбекистан, які поділили 168-е місце, набравши по 17 балів. Згідно з Індексом, Росія опинилася на 127-му місці, набравши 28 балів. Казахстан зайняв 140-е з 26 балами, а Україна 144-е з 25 балами. Однак, як зазначають автори дослідження, у наступному році Україна ризикує скотитися ще нижче. Основні причини – корумпований протекціонізм і злиття політичних та бізнес-інтересів. Зокрема Україна стрімко втрачає позиції за показниками сприятливості умов для ведення бізнесу в країні. Також Україна втратила за показником хабарництва. Як свідчить дослідження, державні установи та чиновники частіше вимагають від бізнесу сплати хабарів. Зловживання посадовими повноваженнями, таємні угоди і підкуп, як і раніше, завдають руйнівної шкоди діяльності різних співтовариств по всьому світу, зазначає у своєму звіті Transparency International. Індекс сприйняття корупції оснований на експертних оцінках рівня корупції в державному секторі різних країн. Transparency International стверджує, що корупція в державному секторі залишається однією з найсерйозніших світових проблем, особливо в таких ділянках як діяльність політичних партій, робота правоохоронних органів і функціонування судових систем. Нагадаємо, навесні поточного року Україна посіла третє місце у Європі щодо корупції в бізнесі. Тоді, за даними дослідження консалтингової компанії Ernst&Young, 85% українських бізнесменів визнали, що без хабара у країні не обійтися.
 Поділитися