MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звільніть в’язнів Банкової!

08.12.2013   
Приєднайтеся до петиції на захист заарештованих учасників Євромайдану та журналістів! Кожен міг бути вашим сином, братом, батьком

Заарештовано десятьох підозрюваних у заворушеннях на вулиці Банковській 1 грудня.  Серед них двоє журналістів, які там виконували свою роботу.

Всі докорінно відрізняються від молодиків у масках, які влаштували провокацію під стінами адміністрації президента.  Це люди різного віку, різних професій, незнайомі один з одним.  У приблизно половини з них – малолітні діти.  

Тобто схожі вони на інших учасників мирного багатотисячного мітингу на підтримку євроінтеграції.  Кожен міг бути вашим сином, братом, батьком.  

Перших дев’ятьох брутально побито беркутівцями.  Крім наслідків жорсткого побиття, їм загрожує вісім років ув’язнення, бо звинувачують їх у «організації заворушень». 

Жодних доказів в суді не наведено, жодних свідків не заслухано, але це не завадило суддям Шевченківського суду 3 грудня заарештувати дев’ятьох важко побитих людей на два місяці.  5 грудня під варту на два місяці взято журналіста "Дорожнього контролю" Андрія Дзиндзю (і, можливо, ще двох активістів "Дорожнього контролю"). 

Маємо серйозні підстави, підтверджені, зокрема, відеозаписами, вважати сутички між беркутівцями та натовпом агресивних молодиків у масках заздалегідь організованою  провокацією.  Прикметно, що біля адміністрації президента був тільки невеличкий ланцюг міліціонерів, а решта - солдати внутрішніх ваійськ першого року служби, які й постраждали від каменюк від молодиків в масках. Коли Петро Порошенко зупинив сутичку, і молодики в масках втекли, з’явився "Беркут" і почав гамселити тих, хто був зовсім непричетний до сутички. Підозри тільки підкріплює небажання слідства з’ясувати, хто був в масках, хоча опосередковано Дмиттро Корчинський підтвердив участь керованого ним "Братства" у цьому і є відомості про інших учасників нападу на солдат біля адміністрації президента. 

Непокоїть також готовність суддів застосувати найсуворіший запобіжний захід за відсутності доказів причетності затриманих до провокації, та наявності у багатьох малолітніх дітей.  Не може не викликати занепокоєння те, що затримано двох журналістів.  

Стурбованість поділяє Міжнародна Амністія, яка «вважає, що цих дев’ятьох чоловіків було вибірково затримано і поміщено під варту із порушенням їх права на справедливий судовий розгляд і свободу зібрань».

Вимагаємо звільнення заарештованих, проведення повноцінного розслідування злочинів, скоєних "Беркутом" 30 листопада та 1 грудня, та молодиками в масках 1 грудня біля адміністрації Президента. Зокрема, має бути дана відповідь на питання, хто дав наказ "Беркуту" застосувати надмірну силу і бити мирних громадян.    

Поставити підпис можна за посиланням http://change.org/petitions/%D0%B3%D0%BF%D1%83-%D0%BC%D0%B2%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B7%D0%B2%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96%D1%82%D1%8C-%D0%B2-%D1%8F%D0%B7%D0%BD%D1%96%D0%B2-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%97-free-the-bankova-prisoners

За допомогу в поширенні петиції будемо дуже вдячні!

Англомовна версія звернення тут:  http://khpg.org/en/1386495468

Допоможіть, будь ласка, поширити інформацію англійською мовою про всіх затриманих

Bankova Prisoners: Anyone will do?

Bankova Prisoner: Valery Garagutz

Road Control journalist becomes latest "Bankova Prisoner"

Bankova Prisoner:  Oleksandr Ostashchenko

Bankova Prisoner: Yehor Previr

Bankova Prisoner: Yaroslav Prytulenko

Bankova Prisoner:  Serhiy Nuzhnenko

Bankova Prisoner: Yury Bolotov

Bankova Prisoner: Vladislav Zahorovko

Bankova Prisoner: Mykola Lazarevsky

Bankova Prisoner: Hennady Cherevko

 Поділитися