MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

СБУ хоче депортувати грузинських журналістів, які висвітлюють події на Майдані

10.12.2013   
Ольга Гончарова, Харківська правозахисна група
Журналістам грузинської телекомпанії «Табула», які працюють у Києві, українські спецслужби наказують покинути Україну

Як повідомив грузинський журналіст цієї телекомпанії Дмитро Авальяні в ефірі «Громадського ТБ», близько 11-ї години у вівторок троє молодих людей прийшли до готелю «Дніпро» і показали грузинським журналістам посвідчення СБУ й Міграційної служби.

Журналістам зачитали постанову за підписом заступника голови Служби безпеки України від 10 грудня, згідно з якою грузинські журналісти повинні покинути Україну впродовж трьох днів. Їх нібито підозрюють у участі у спробах захоплення влади в Україні.    

Також їм зачитали статті Кримінального кодексу України.

Про це журналіст грузинського телеканалу «Табула» Дмитро Авальяні повідомив голову Комітету з питань свободи слова і інформації Миколи Томенка.

Авальяні відмітив, що представник Держміграційної служби підтвердив, що у нього є список журналістів, яких потрібно депортувати. «Він не показав документ, згідно з яким нас хочуть депортувати, тільки зачитав його», - сказав журналіст.

Журналіст вже звернувся за допомогою у посольство Грузії в Україні і Комітет з питань свободи слова і інформації. Авальяні сказав, що з Грузії в Україну приїхало багато журналістів, у тому числі три або чотири телеканали прислали по дві знімальні групи.

«Я звернувся до голови Служби безпеки України з вимогою пояснити причину депортації грузинських журналістів, які забезпечують прямі включення і інформують жителів Грузії про ситуацію в Україні, і таким чином виконують свої професійні обов'язки. Заздалегідь можна сказати, що після того, як під час розгону Євромайдану постраждали більше 50 українських і іноземних журналістів, очевидно, що влада катастрофічно боїться об'єктивної інформації про те, що відбувається в Україні, а також не хоче, щоб цю інформацію знали за кордоном», - зазначив Микола Томенко.

 

10.12.2013

 Поділитися