MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Порушення прав людини в Україні в останній час більші, ніж в завершальні роки СРСР

30.01.2014   
Юрій Нужний

Так вважає екс-суддя Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко.

Як передає УНІАН, на прес-конференції Володимир Василенко заявив: «Навіть тоді, коли був Радянський Союз і все суспільство знаходилось під жорсткою опікою КДБ, з 1989 по відновлення незалежності України відбувались масові демонстрації та протести, але тоді комуністичний режим не застосовував таких жорстких та нелюдських методів проти громадян України та таким чином не порушував права людини».

Він відмітив, що під час подій кінця минулого року – початку нинішнього року на території України були вчинені такі масштабні та тяжкі злочини щодо порушення прав людини, яких не знала сучасна історія незалежної України.

Натомість, Василенко зазначив, що протестний рух в Україні під час останніх подій відбувався і розгортався у відповідності до Конституції України та міжнародних стандартів.

За словами Василенка, правниками та правозахисниками було вирішено створити Комісію з розслідування порушень прав людини для «документування та узагальнення тої злочинної практики влади, через яку відбувались в Україні масові порушення з прав людини».

Також він зазначив, що Комісія буде відслідковувати дії влади, яка б влада не була, та головною метою Комісії є створення такої правової інфраструктури, яка б максимально унеможливлювала порушення прав людини в Україні.

Нагадаємо, ще у 2010 році В. Василенко в інтерв’ю виданню «Главком» наголошував, що зараз в Україні існує наступ на свободу слова і преси, а також інші прояви авторитаризму в діях влади – такі ж, як і в Росії. «Для нас також велика небезпека – це мавпування режиму, який існує в Росії», – підкреслював експерт.

«Сьогодні ми знаходимося в набагато гіршій ситуації, ніж коли президентом був Кучма, проти якого всі піднялися. Дії його режиму призвели до Майдану. Очевидно, треба ще один Майдан для того, щоб привести до тями режим Януковича», – напророчив тоді Василенко.

Довідка «ПЛ»:

Володимир Василенко – доктор юридичних наук, професор.

Працював послом у країнах Бенілюкс, у Великій Британії і за сумісництвом в Ірландії, представником України при Європейському Союзі та НАТО.

У 1991 – 2009 рр. неодноразово брав участь у роботі Генеральної Асамблеї ООН як експерт, радник, член делегації України, представляючи Україну у Третьому (питання прав людини) та Шостому (юридичні питання) комітетах.

У 2001 році обраний Генеральною Асамблеєю ООН до Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії, де працював суддею до січня 2005 року.

З 2006 року по 2010 рік – представник України в Раді ООН з прав людини.

 Поділитися