MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Так званий «закон про амністію» вступив у силу

17.02.2014   
Георгій Кобзар
17 лютого набув чинності Закон №737-VII «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань (так званий «закон про амністію»).

17 лютого набув чинності Закон №737-VII «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань (так званий «закон про амністію» або, за визначенням низки правозахисних організацій, «закон про заручників»). Закон поширюється на всіх учасників масових акцій протесту з 27 грудня 2013 по 2 лютого 2014 року.

16.02.2013 р. на сайті Генеральної прокуратури України з’явилося повідомлення про виконання протестуючими вимог «закону про амністію». ГПУ зазначила, що «згідно з інформаціями Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та місцевих органів влади учасниками масових акцій протесту фактично вчинено сукупність дій, передбачених статтею 9 цього Закону».

Тому, «у зв’язку з публікацією цього повідомлення зазначений Закон вводиться в дію з 17 лютого 2014 року і передбачає звільнення від кримінальної відповідальності та покарання осіб, які вчинили в період 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року злочини, передбачені статтею 1 цього Закону, закриття відповідних кримінальних проваджень, а також звільнення від адміністративної відповідальності осіб, до яких застосовано адміністративний арешт».

За словами генерального прокурора, всього по країні підозру про скоєння злочину під час вуличних протистоянь і захоплення адміністративних будівель у період з 26 грудня минулого року по 2 лютого цього року вручено 267 громадянам, 234 особи було затримано, і сьогодні жоден з них не утримується від вартою.

Очікується, що будуть закриті 108 кримінальних проваджень. В рамках досягнутих домовленостей влади і опозиції максимальний термін для закриття справ – 30 днів.

16 лютого протестувальники залишили будівлю Київської міської державної адміністрації та приміщення обласних державних адміністрацій у 5 областях. Крім того, була звільнена вулиця Грушевського у Києві. Разом з тим, опозиція заявила, що Хрещатик і Майдан Незалежності залишить за собою як територію мирного протесту, що не є порушенням чинного законодавства.

Представники громадської ініціативи «Євромайдан SOS» перевірили інформацію щодо звільнення затриманих активістів з власних джерел. Вона підтверджується: ніхто із затриманих у січні 2013 р. за різними епізодами, що пов’язують із Євромайданом, не залишився за ґратами. Останніми днями затриманим було змінено запобіжний захід – переважно на частковий домашній арешт.

Утім, попри ілюзорне поліпшення ситуації, «Євромайдан SOS» наголошує на кількох важливих речах.

По-перше, лишилася справа адвоката Віктора Смалія, якого утримують у СІЗО з грудня минулого року. Йому інкримінується інакша (відносно більшості євромайданівців) стаття, але це не згладжує політичних мотивів кримінального переслідування адвоката.

По-друге, усі кримінальні провадження наразі НЕ ЗАКРИТІ, а це означає, що в будь-який момент їх можуть «розморозити», а щойно звільнених із-під варти осіб – повернути назад до СІЗО.

Нагадаємо, «Євромайдан SOS» – ініціативна група для збору інформації про зниклих, затриманих і постраждалих на Євромайданах внаслідок злочинної діяльності влади для подальшого сприяння у наданні цим особам медичної та юридичної допомоги.

 Поділитися