MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як не тільки землю здати, але й плату получати?

28.02.2014   
Юрій Чумак
Як правильно оформити договір оренди землі, який порядок стягнення орендної плати, які пільги встановлені законодавством при її оплаті? – про все це можна прочитати в правовій пам’ятці «Договір оренда землі та орендна плата», підготовленій Чугуївською правозахисною групою за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Право власності на землю гарантується.

Це право реалізується громадянами

виключно відповідно до закону.

Стаття 14 Конституції України

В процесі реформування майнових, зокрема земельних, відносин, незаможні верстви населення мали отримати шанс для покращення свого життя. Але в сучасній Україні спостерігається парадоксальна ситуація: наші власники землі часто живуть ледь не впроголодь. Чому? Якщо називати речі своїми іменами – тому що їх обманюють!

На сьогоднішній день законодавством передбачено, що орендарі повинні виплачувати селянам значні суми за оренду землі, але на ділі часто не платять зовсім або платять без договорів і сущі копійки, під слушним приводом забирають правовстановлюючі папери та не повертають їх.

Доступ сільських мешканців до юридичних послуг, правосуддя та правової інформації загалом дуже обмежений, що суттєво звужує їхні можливості. Тому існує нагальна необхідність докласти значних зусиль, щоб допомогти тисячам селян краще зрозуміти і захистити свої майнові та земельні права.

Як правильно оформити договір оренди землі, на які нюанси і особливості при цьому слід звернути увагу, який порядок стягнення орендної плати, які пільги встановлені законодавством при її оплаті? – про все це можна прочитати в правовій пам’ятці «Договір оренда землі та орендна плата», підготовленій «Центром правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Пам’ятку надруковано за сприяння Харківської правозахисної групи.

Означений буклет (пам’ятку) Чугуївська правозахисна група поширює в межах діяльності правових приймалень з безоплатної правової допомоги у м. Чугуєві та Чугуївському районі, а також у рамках спільного проекту «Захист та просування прав селян-власників землі та майнових паїв у Хмельницькій, Харківській та Чернігівській областях» – у Чугуївському, Печенізькому та Шевченківському районах Харківщини.

Переглянути та завантажити цю пам’ятку можна ТУТ:

Договір оренди землі та орендна плата

 Поділитися