MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Docudays UA – XI: документальне кіномистецтво – за права людини і проти корупції

31.03.2014   
Сергій Григор’єв
У рамках фестивалю були організовані різноманітні спеціальні покази та події, обговорення та дискусії, майстер-класи та фотовиставки, конференції та круглі столи, присвячені тематиці прав людини і документального кіномистецтва.

З 21 до 28 березня 2014 р. XI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA запропонував киянам та гостям столиці переглянути найкращі документальні фільми світу на своїх фестивальних майданчиках.

Цього року Docudays UA відмовився від фільму-відкриття, натомість фестиваль звернувся до режисерів, що знімали український протест, і попросив надати їхні найкращі кадри. Епізоди майбутніх фільмів про Євромайдан склалися у калейдоскоп революції, що не потребує коментарів. Тому відкривала фестиваль хроніка українського протесту «Євромайдан. Чорновий монтаж».

Docudays став одним з найбільш очікуваних подій весни: на відкритті в київському Будинку Кіно був повний аншлаг, люди сиділи на підлозі і стояли в проходах. Так само й інші кінопокази та події фестивалю привертали велику увагу глядачів і учасників, журналістів та представників громадського сектору, молодь і студентів.

Тема XI Docudays UA – «Ідеорупція». Це – корупція, що набула ознак ідеології, яка, на жаль, з роками стійко закріпилась в українській ментальності. Метою фестивальної «Ідеорупції» стало прагнення осягнути масштаби зловживань в Україні та світі, показати, як солідарність звичайних людей може протистояти корупції. Цій тематиці були присвячені фільми Олександра Ґєнтєлєва «Путінські ігри», Сема Бенстіда «Тренер Зоран і його «Африканські тигри» та Марка Баудера «Повелитель всесвіту».

Позаконкурсна програма цього року об’єднала фільми-лауреати світових кінофестивалів, фільми про мирні протести, підбірки кращих фільмів та багато іншого. Також були представлені цікаві спецпрограми – DOCU/ХІТИ, DOCU/УКРАЇНА, HOT DOCS презентує, DOCU/СПРОТИВ, DOCU/АРТ, АРТДОКФЕСТ презентує та РЕТРОСПЕКТИВА Андрія Загданського.

Цьогорічна добірка фільмів програми DOCU/УКРАЇНА дала можливість познайомитися з митцями різних генерацій, стилів і вподобань. Від зовсім юних початківців, не досить майстерних, але вже із власним мистецьким поглядом, до улюбленців багатьох фестивалів та майже класиками вітчизняної документалістики.

Фестиваль традиційно представив конкурсну та позаконкурсну програми. Конкурс проходив у 3-х напрямках – DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО, кожен із яких оцінювало окреме представницьке журі.

Цього року фільмами-переможцями Docudays стали:

DOCU/ЖИТТЯ. Головний приз: «Останній лімузин» (режисер Дарья Хльосткіна, Росія, 2014). За благородне, співчутливе змалювання життя працівників державної фабрики, що загубились у реформах, але не в людяності. Талановито виконаний фільм із ідеальним вибором героїв – зворушливий у соціальній, економічній і політичній абсурдності.

DOCU/ПРАВО. Головний приз: «Материнська мрія» (режисер Валері Ґуденус, Швейцарія, 2013). За глибоко особисте, проникливе та художнє відображення контроверсійної та соціально важливої правозахисної проблеми, яка стосується долі жінок та дітей у всьому світі.

DOCU/КОРОТКО. Головний приз: «Лізо, ходи додому!» (режисер Оксана Бурая, Литва, Естонія, 2012). За поетичну чуттєвість і повагу до людської гідності.

Також своїх кіно-фаворитів обрали студентське журі та глядачі.

Крім того, в рамках фестивалю були організовані різноманітні спеціальні покази та події, обговорення та дискусії, майстер-класи та фотовиставки, конференції та круглі столи, присвячені тематиці прав людини і документального кіномистецтва.

Фестиваль закінчився, але його робота буде продовжена в рамках організації діяльності кіноклубів у різних містах нашої країни, а також під час вже традиційного Мандрівного фестивалю, що відбудеться наприкінці року в усіх областях України та в Автономній Республіці Крим.

 Поділитися