MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Донецьку «тітушки» напали на правозахисниць із Криму

05.04.2014   
Юрій Шершень
А міліція лише споглядала.

У Донецьку пропутінські сепаратисти напали на правозахисниць з Криму Олександру Дворецьку та Альону Луньову, які приїхали розповісти громадськості та журналістам про ситуацію в Криму.

Про це повідомляють «Новини Донбасу».

«У нас була зустріч зі студентами донецьких вишів, після чого ми прямували на прес-конференцію. Коли проходили через площу Леніна, один з проросійських активістів спробував вручити нам якийсь бюлетень і попросив поставити підпис, сказавши, що після референдуму все буде добре, на що я відповіла: «У Криму у нас вже все «добре». Після цього почалася перепалка. Проросійські активісти помітили у мене на сумці українську стрічку, цю стрічку в мене навіть у Криму не зірвали, я ходжу з нею з грудня. Але до нас підійшли ще кілька молодих людей у камуфляжі. Вони вирвали стрічку і почали нам погрожувати. Вони сказали: «Канайте звідси, а то вас уб’ють!», – розповіла О. Дворецька.

Близько 10 сепаратистів погрожували дівчатам і штовхали їх в різні сторони та хапали за руки. Правозахисниці змушені були звернутися до міліції, але міліціонери не втрутилися для врегулювання конфлікту, а просто спостерігали, як «тітушки» тиснули на дівчат. Зрештою, сепаратисти відпустили О. Дворецьку та О. Луньову, пообіцявши їх, в разі повторної появи, «закопати під пам’ятником Леніну».

«Чесно, я ніколи не зустрічала стільки ненависті в людях. Обіцяю написати замітку і заяву до міліції», – написала Олександра Дворецька на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«У Криму все починалося зі схожої ситуації. Спочатку було небезпечно ходити з українською символікою, пізніше небезпека торкнулася і журналістів. А ось що, на жаль, зовсім не здивувало – так це «мукання» міліціонерів на нашу заяву про скоєння на нас нападу, – власне, після того, як товариш майор привітався за руку з нападаючим», – зазначила Олена Луньова.

«Я спостерігала в Криму, як ще недавно нормальні адекватні люди в мить перетворювалися на злих та істеричних, люблячих в засос «русьматушку». І якщо тут, на Сході, найближчим часом влада не почне активно протидіяти сепаратистам, то нас чекають гіркі втрати – і не про території мова (хоча їх, безумовно, буде шкода), а про людей», – заявила Олександра Дворецька після інциденту.

А тим часом ГУМВС України в Донецькій області через свій офіційний сайт декларує, що, «спільна мета міліції та громадських організацій – збереження стабільної обстановки в регіоні». При цьому не пояснюється, як можна цієї мети досягти, якщо громадський порядок не захищати, а лише споглядати.

 Поділитися