MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Путін, ти не правий! – ПАРЄ засудила Росію за анексію Криму

10.04.2014   
Юрій Шершень

9 квітня 2014 р. Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій засуджує російську військову агресію та анексію Криму.

Резолюція «Розвиток останніх подій в Україні: загроза функціонуванню демократичних інститутів» була прийнята під час сесії в Страсбурзі. За її ухвалення було подано 154 голоси, 26 – проти і 14 утрималися.

«Асамблея рішуче засуджує російську військову агресію і подальшу анексію Криму, що є чітким порушенням норм міжнародного права, зокрема положень Статуту Організації Об’єднаних Націй, Гельсінського Акту ОБСЄ та основних норм Ради Європи. Жоден з аргументів, до яких вдається Російська Федерація для виправдання своїх дій, не відповідає дійсності», – йдеться в резолюції ПАРЄ.

У резолюції також зазначається, «не було ніякої безпосередньої загрози для прав російськомовної етнічної меншини» в Україні в цілому і зокрема в Криму.

«Асамблея вважає, що прагнення до відокремлення (Криму) і приєднання до РФ було ініційовано та спровоковано російською владою під прикриттям військового втручання».

У резолюції референдум в Криму, що відбувся 16 березня, визнається таким, що не відповідає Конституції Криму та України. Як зазначає ПАРЄ, «результати референдуму і незаконна анексія території з боку Російської Федерації не мають юридичної сили і не визнаються Радою Європи».

Також ПАРЄ проголосувала за негайне виведення російських військ з Криму. Поправка до тексту резолюції, ініційована українською делегацією, була прийнята більшістю голосів. «У зв’язку з денонсацією Російською Федерацією угод, укладених в 1997 році по Чорноморському флоту, розміщеному в Криму, Асоціація закликає Росію негайно вивести свої війська з Криму», – йдеться у тексті документу.

 Поділитися