MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна: Жертви викрадень розповідають про жорстокі побої

14.05.2014    джерело: www.hrw.org
Противники київської влади повинні припинити викрадання і звільнити десятки утримуваних людей - Хьюман Райтс Вотч.

6 травня 2014

Самопроголошена влада на сході України [2] повинні негайно звільнити утримуваних осіб і покінчити з практикою викрадень з боку озброєних людей, які виступають від їх імені. Доля десятків викрадених залишається невідомою, а ті із звільнених, які проінтерв'ювали Хьюман Райтс Вотч, розповідають про жорстокі побої.

«Озброєні люди, що виступають на боці противників київської влади, захоплюють активістів, журналістів та місцевих депутатів, – каже Ганна Нейстат [3], замдиректора по програмах Хьюман Райтс Вотч. – Деяких потім відпускають – з синцями і травмами. Доля десятків інших невідома».

4 травня 2014 в Новоградовке противниками київської влади були викрадені шестеро людей, зокрема троє депутатів місцевої міськради. Наступного дня їх відпустили: всі піддалися жорстоким побоям, деякі отримали серйозні травми.

Хьюман Райтс Вотч також документувала викрадення членів виборчкому в Костянтинівці: Артема Попика викрали 1 травня, а Ярослава Маланчука 29 квітня. Їх доля і місцезнаходження залишаються невідомими.

За повідомленнями ЗМІ та активістів на сході України, противниками київської влади [4] в Донецькій області досі утримуються [5] ще щонайменше два десятки людей.

3 травня в Слов'янську противники київської влади звільнили сімох військових спостерігачів ОБСЄ та їхніх українських супроводжуючих. У ході насильницького утримання їм не заподіяли шкоди.

Норми про права людини в повному обсязі застосовні до всієї території України, включаючи райони, фактично контрольовані самопроголошеною владою. Всі актори зобов'язані поважати права людини, і владі, яка претендує на контроль в межах тієї чи іншої території, потрібно забезпечувати недопущення порушень з боку підконтрольних їм сил. Влада України, включаючи міліцію, повинні вживати всіх можливих заходів для виконання своїх зобов'язань щодо захисту людей від порушень з боку будь-яких збройних формувань та щодо притягнення до відповідальності будь-яких суб'єктів, що здійснюють порушення.

«Противники київської влади повинні негайно звільнити всіх утримуваних осіб та закликати до порядку підконтрольні збройні формування, – говорить Ганна Нейстат. – Уряди іноземних держав повинні задіяти свої можливості впливу в інтересах припинення свавілля з боку недержавних сил на сході України і забезпечення звільнення та безпеки утримуваних ними осіб «.

Новоградовка

4 травня групою озброєних людей були викрадені шість жителів Новоградівці в 40 км на північний захід від Донецька, в тому числі члени Незалежної профспілки гірників України Олександр Вовк та Олександр Гуров і депутати місцевої міськради Костянтин Мусейко, Валерій Павлик і Олег Бубіч.

Олександр Вовк розповів Х'юман Райтс Вотч, що 4 травня він разом з Павликом, Бубічем, Гуровим і молодим чоловіком, прізвища якого не знає, знаходився в будинку Мусейко. Близько 15.00 у двір увірвалися з десяток людей з автоматами, у камуфляжі і чорних балаклавах і виволокли всіх на вулицю. Це відбувалося в декількох кроках від міського відділу міліції. Вовк розповідає :

Вони стріляли в повітря, собаку Мусейко у дворі пристрелили. Кричали : «Лицом на землю, сволочи! «Поклали нас на землю, потім заштовхали в мікроавтобус Мусейко – він там поруч був запаркований. Коли нас відвозили, Гурову і мені вдалося вискочити – спіймали. Привезли в будівлю обладміністрації в Донецьк (там розміщується штаб самопроголошеної «Донецької Народної Республіки»), завели наверх, поклали на підлогу і стали бити. Я намагався голову прикрити, але вони все одно намагалися вдарити ногою по голові або по обличчю. Вони були в масках, ніяк не назвалися, але говорили, що я «бандерівець».

За словами Вовка, всіх шістьох допитували окремо, він чув з сусідніх кімнат звуки ударів і крики. Близько години ночі 5 травня його, Павлика і Бубіча відпустили, наказавши відправлятися по домівках. У них відібрали гроші, у Вовка – пенсійне посвідчення. Решту документів віддали.

На момент інтерв'ю Х'юман Райтс Вотч обличчя у Вовка, особливо в області очей, було в синцях, він скаржився на болі в голові і у всьому тілі. Вовк звертався до місцевої лікарні за допомогою і фіксацією тілесних ушкоджень. За його словами, в результаті побоїв Бубіч отримав переломи кількох ребер, Павлик – серйозну травму голови.

За словами Мусейко, якого разом з Гуровим і іншим хлопцем відпустили в другій половині дня 5 травня, різні групи били його «кожні чверть години». Він отримав переломи ребер, травми вуха, очі і носа, ті, які били погрожували пристрелити його і відрізати вуха. Він стверджує, що Гуров також був жорстоко побитий: «У нього татуювання на руці було – український прапор і «Слава Україні! Героям Слава!». Так що його в основному по цьому місцю били; рука вся чорна була, рази в два роздулася».

Мусейко стверджує, що озброєні люди стріляли по стінах і вікнах його будинку, перевернули все всередині, забрали гроші і золоті прикраси.

Костянтинівка

29 квітня в Костянтинівці група людей у камуфляжі викрала члена націоналістичної партії « Свобода» та місцевої виборчої комісії 46 -річного Ярослава Маланчука. Свідок розповів Х'юман Райтс Вотч, що близько 19.00 розмовляв з Маланчуком по телефону, коли той прямував додому від автобусної зупинки:

Він сказав, що хтось йому зустріч призначив і він туди зайде по дорозі додому. А люди – то – незнайомі. Раптом чую – шум якийсь, потім тихіше: напевно, він телефон в кишеню поклав. Чую – він кричить, просить: «Не бийте!», а хтось у відповідь: «Повзи на колінах до багажника». Потім від'єдналася. Свідки знайшлися, які бачили, як люди в масках били його і відвезли в багажнику, але більше вже ніхто нічого не говорить – все так налякані.

За словами цього свідка, після звернень місцевого керівництва «Свободи» міліція відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення, однак інформації про якісь результати розслідування він не має. За неофіційними каналами свідкові повідомили, що Маланчука тримають в СБУ в Слов'янську (контролюється супротивниками київської влади).

У ніч з 30 на 1 травня, незабаром після півночі, озброєні люди з'явилися додому до 26-річного Артема Попика, який очолює організацію «Свободи» в Костянтинівці і є членом місцевої виборчої комісії.

Мати Попика розповіла Х'юман Райтс Вотч, що син, почувши, як хтось ломиться в двері, викликав міліцію, однак міліція йому порадила «збирати речі і валити».

Попику було нікуди бігти, тому він сховався під ліжком у кімнаті матері. За її словами, двері вибили, увійшли троє в камуфляжі і чорних масках, один – з автоматом. Запитали про сина, обшукали будинок. Витягли Попика під ліжка, бризнули перцевим газом з балончика, повалили на підлогу, взяли в наручники. Мати розповідає:

Виволокли його на вулицю, як собаку, я бачила, як його в багажник запихають. Я все питала – куди, чому, а вони тільки : «Просто треба трохи мізки вправити». Босоніж його повели, у футболці та тренувальних штанях.

За словами матері, міліція з'явилася, коли викрадачі вже поїхали. Співробітники її опитали, записали свідчення, дали підписати. Наступного дня вона спробувала залишити заяву про викрадення у місцевому відділі міліції, щоб там відкрили кримінальне провадження, однак через свята в міліції не було нікого, хто міг би таку заяву прийняти.

Мати також наводила довідки в місцевій міськраді, яка контролюється супротивниками київської влади, однак там їй сказали, що нічого не знають. Неофіційно їй повідомили, що сина спочатку відвезли в Краматорськ, звідти – в СБУ в Слов'янськ.

[1] http://hrw.org/ru/news/2014/05/06/ukraina-zhertvy-pokhishchenii-rasskazyvayut-o-zhestokikh-poboyakh

[2] http://hrw.org/ru/europecentral-asia/ukraine

[3] http://hrw.org/bios/dr-anna-neistat

[4Ї http://hrw.org/ru/news/2014/04/30/ukraina-prekratit-politicheski-motivirovannye-narusheniya

[5] http://hrw.org/news/2014/05/03/dispatches-don-t-forget-captives-still-held-ukraine

Хьюман Райтс Вотч

 Поділитися