MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На місцеві ЗМІ та телевежі на Сході України останнім часом здійснено 15 нападів

15.05.2014   
Георгій Кобзар
Місцеві ЗМІ атакують, бо вони є достовірним джерелом інформації для населення східних областей України.

Від початку березня 2014 р. Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 15 випадків нападів і захоплень офісів ЗМІ та телевеж на Сході України. Як зазначає ІМІ, напади здійснювали проросійські активісти, сепаратисти та терористи з битами та/або зброєю, у масках.

Нападники вимагали «більше розказувати» про них, казали, що «вчитимуть журналістів, як правильно писати новини». У результаті деякі офіси були розтрощені і спалені.

При захопленні телевеж сепаратисти відразу вимикали українські телеканали та включали замість них трансляцію російських.

У березні ІМІ зафіксував 3 таких факти, у квітні – 9, за 1 половину травня – 3.

Так, у березні проросійські активісти у Харкові увірвалися до телеканалу «Simon» і намагалися змусити весті пряму трансляцію в ефірі російського каналу «Росія 24». Телерадіокомпанія «Донбас» перервала ефір через те, що в телестудію вдерлися проросійські активісти з вимогою, аби журналісти розказували про них. У Луганську проросійськи налаштовані люди захопили будівлю телекомпанії «ІРТА». Натовп людей вибив вхідні двері, зайняв всі кабінети, виніс вогнегасники і погрожував спалити телекомпанію, якщо їм не віддадуть для знищення вихідні матеріали для сюжету про захоплення будівлі ЛОДА 9 березня.

У квітні у Донецьку невідомі намагалися захопити обласну державну телерадіокомпанію, але правоохоронці відбились. У Харкові близько 50 проросійських активістів у масках і з бітами розгромили апаратну телекомпанії «АТН». У Луганську на телеканалі «ІРТА» невідомі поранили 3-х охоронців, коли останні намагалися їх зупинити.

Незабаром у Харкові невідомі намагалися захопити Харківську регіональну передавальну телевежу, вони в ультимативній формі вимагати від керівництва відновити мовлення російських телеканалів. У Краматорську озброєні бойовики двічі захоплювали телевежу Концерну «РРТ». Ці випадки сталися 17 і 18 квітня. Ця телевежа забезпечує телевізійним сигналом не лише Краматорськ, а й Слов’янськ, Горлівку та Макіївку. Загарбники вимкнули українські телеканали і розпорядилися почати трансляцію російських каналів. У Торезі Донецької області невідомі розгромили та підпалили офіс місцевої газети «Про город». Також ще один офіс розгромили і підпалили на Донеччині у місті Костянтинівка.

У травні у місті Торез Донецької області близько 50 невідомих у масках, озброєні палицями та бітами, розтрощили офіс муніципальної газети «Горняк». Напад на редакцію був здійснений у відповідь на те, що видання не публікувало інформацію про діяльність сепаратистів у місті. У місті Костянтинівка Донецької області озброєні люди заблокували редакцію місцевої газети «Провінція». Нападники опечатали редакцію, а головного редактора Михайла Разпутька та засновника газети Галину Разпутько відвели до штабу сепаратистів, де їм сказали, що вони більше «не працюють у редакції газети». А 8 травня у Донецьку представники так званої Донецької народної республіки захопили будівлю незалежного телеканалу «Юніон». Озброєні сепаратисти повідомили про намір контролювати діяльність співробітників телеканалу.

На думку виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, місцеві ЗМІ атакують, бо вони є достовірним джерелом інформації для населення східних областей України.

«Місцевим ЗМІ більше довіряють, вони розмовляють мовою регіону, населення їх давно знає як «своїх». Брутальні і жорстокі атаки на офіси місцевих ЗМІ свідчать про те, що сепаратисти позбавляють громадян у східних областях України їх конституційного права на інформацію, і намагаються повністю заглушити будь-які канали альтернативних новин, залишивши єдине джерело – російські ЗМІ», – зазначає Романюк.

Вже після оприлюднення даних моніторингу ІМІ стало відомо, що журналісти сєвєродонецького сайту «Мой город» вимушені були виїхали з міста через загрозу їх захоплення та викрадення. Редакція Інтернет-ресурсу тимчасово припинила свою діяльність на території Луганської області, – про це йдеться у заяві редактора сайту Олександра Алкерчіна.

 Поділитися